ЛЕОПАРД 2 И БОРБЕНА ИСКУСТВА У СИРИЈИ: Како је један окршај турске војске и ИСИЛ-а разоткрио проблеме и уништио мит о немачким тенковима!

Foto: Shutterstock

ТВ ФРОНТ/Александар Киш

Окршај руских противоклопних ракета са немачким тенковима Леопард 2 и то најмоћнијом верзијом А6 која је остала на пољима Запорожја изазвао је шок. Једни негирају да су то немачки тенкови, други се питају како се то десило, а трећи налазе аргумент да је време тенкова прошло по ко зна који пут. Међутим са тенковима је све у реду, али је тактика употребе веома лоша и неке конструкционе мањкавости. Александар Киш је још далеке 2018. године у тексту у магазину Одбрана развејао неке митове о тенку Леопард 2. Сада поново објављујемо његов текст о употреби тенкова Леопард 2 у Сирији.

Немачки тенк Леопард 2 је добро познат у свету наоружања. Настао је седемдесетих година као резултат пропасти америчко-немачког пројекта заједничког тенка, одакле је потекао и амерички М1 Абрамс. Током година Леопард 2 је модификован и до данас је сматран да припада врху светских достигнућа у тенкоградњи.

Седамдесетих година, појавио се совјетски тенк Т-72, који је постао страх и трепет за западне тенкове, који су углавном били модели стари две деценије. Његов топ 125 мм са аутоматским пуњењем био је далеко супериорнији у односу на топ 105 мм који је био највећи на Западу, док је већина тенкова још увек имала старе топове 90 мм. Када се неуспешно завршио пројекат заједничког тенка на Западу, сви су пошли својим током.
Немаци су имали највише успеха. Њихова тенковска школа је у осталом одувак била усамом врху.

Foto: Shutterstock


Оно што је Леопард-2 издвајало од осталих тенкова, то су изузетно квалитетни топ 120 мм фирме “Рајнметал”, одличан оклоп и изузетан мотор.

Немци су били веома реалистични и нису желели да остављају “развезане крајеве” у свом дизајну. Проблем смештаја муниције решили су слично западним тенковима, да буде смештена у задњем делу куполе, где је најмање изложена ватри противника – са једном иновацијом, део граната смештен је у предњи део тенка, са леве стране оклопног тела. Немци су наиме прорачунали да је предњи оклоп изузетно јак те да је ту у ствари веома мала шанса да непријатељ погоди гранате – са леве стране нешто иза возача који седи у средини на педњој страни тела, и има 27 граната, са додатних 15 у задњем делу куполе..

“Рајнметалов “ Л44 топ је изузетних карактеристика, и превазилази и совјетски
125 мм са Т-72, толико је у ставри показао добре резултате да су га американци узели за себ за њихов М1 Абрамс, као замена за 105 мм који су прво наменили овом тенку. Искрено, тај немачки топ је и једна једина значајна карактеристика на америчком тенку, која га ставља у ранг са осталим светским тенковима. Његова поткалибарна граната пробија 560 мм оклопа на даљини до 2000 метара. Немци су по угелду на Русе направили и пројекат верзије са ракетом која се испаљује из топа и има домет од 6,000 метара. Погон тенка је изузетан, мотор од 1100 кW, са 2600 обртаја у минути, а оклоп се састоји од квалитетног челика, са модуларним компонентама и процењује се да је реч о вишеслојном оклопу, чији слојеви су различите цврстине, еластичних материјала и материјала који нису метал. Такав топ, оклоп и мотор са савременом оптиком и електроником дају најбољи тенк на свету, посебно што су га дизајнирали људи Немци, који су синоним за тенкове.

Тако, значајније европске и светске државе купиле су Леопарде у разним верзијама, јер су немци редовно унапредјивали тенк.

Али да ли је баш то тако?

Наиме сведоци смо да се много хваљени амерички “Абрамс” изузетно лоше показао у борбама у Ираку, а сада и у Јемену, где су релативно лако уништавани са ракетама “Фагот” совјетске производње, старије генерације, а установило се да је и технички недорастао и има доста недостатака.

Грчка, Аустрија, Норвешта, Холандија, чак и Пољска, Шпанија, Шведска и Швајцарска – па и Турска купили су овај тенк. Сматрали су га најбољим што постоји на тржишту.

Куповину најављују у Саудијска Арабија, Хрватска и Бугарска. То је практично Европски тенк.

Турска, до скорашњих догађаја верна НАТО савезница купила је знатан број “Леопарда”. Када је Турска одлучила да почне да показује мишиће упутила је своје снаге у Сирију да се боре званично, против исламиста у склопу заједничке кампање против Исламске државе. Као први ешалон послала је тенквое “Леопард” уз подршку М-60 тенкова унапређених у Израелу. Очекивало се да се тенкови “Леопард” покажу веома добро у борби против исламиста, који су имали иали слабиеј оклопне јединице,
евентуално тенкове Т-72 које нису сматрали претњу за “Леопарде”.
Слике које су стигле до нас биле су да су исламисти али вероватно и Курдске снаге доста добро уништавале тенкове М-60, све док нису почеле да стижу непроверене вести да се и сам “Леопард”, то чедо Немачке и Европе – нашао на удару непријатељских противоклопних ракета.

И заиста, почели су да стижу први снимци и фотке оштећених, , па потом заробљених и уништених “Леопарда”.

За сада се процењује да је Турска изгубила око 30 тенкова “Леопард 2” у Сирији. Оно што привлачи пажњу је то да су оштећења на “Леопардима” изузетно велика, чак и већа него наамеричким “Абрамсима” у Ираку.

На једној фотографији се чак види потпуно и до непрепознатљивости искидано
оклопно нело “Леопарда”, са куполом недалеко од тенка, која је евидентно елтеле у ваздух од силине експлозије. Међутим јасно се види да са леве стране од возача практично више не постоји оклопно тело, да чак и точкови са предње стране погонског дела више не постоје. То је у први мах било збуњујуће али ако се сетимо шта ту стоји – оних 27 граната у предњем делу тенка – долазимо до закључка да је експлозија активирала целокупни бојеви комплет тенка. Може се посумњати у целокупну идеју о досад слављеној оклопној заштити “Леопарада” са све начином смештаја муниције.

Логично питање је – ако експлодира 27 граната у телу тенка, какава је онда сврха стављати део у задњи део куполе, са вратанцима за експлозију на одбацивање? И уопште, каква је онда разлика и бољитак у односу на совјетску логику смештаја целокупног комплета у аутомат у телу испод куполе?

Немачки стручњаци су покушали да објасне ове губитке неискуством посада, и тиме да Турска није купила додатни оклоп за урбану борбу.

Међутим , добар топ, и јак оклоп су довели до тога да тенк има чак 60 тона, да његов мотор одличан мотор нема никакву улогу у лаганој вожњи тенка кроз градске улице, а топ 120 мм је у урбаним условима подједнако добар или лош као сви остали. Оно што су ирачки “Абрамси” видели пар година раније и осетили на својој кожи.

Прва борбена употреба “Леопарда” у свету није испала сјајно како се очекивало, чак напротив. Немачки “Дие Wелт” доноси податке о уништењу тенкова “Леопард”, а чак и амерички “Старс енд Страјпс” (Стард Анд Стрипес” говори о дебалку тенкова немачке производње.

Показало се да тенк има доста мана и да се не истиче посебно у односу на друге тенкове, а да су до изражаја дошлче мањакавости као наведена огромна маса и силуета, а посебно цена.

Немачки стручњаци су покушали дебакл да припишу већ наведеном неискуству посада, али и тврдњом да су тенкови уништени од стране руског система “Корнет” који има пробојну моћ чак 1200 мм (1,2 метара) панцирног челика, те да од њега и нема заштите.

Али тешко је поверовати да се свуда на ратишту од Ирака, Сирије и Јемена налазе “Корнети”. Истини за вољу “Леопарди” су уништени од назад и са стране. Али са друге стране, сва возила се тако нападају, нико никада неће нападати неко возило са чела.

Морамо имати у виду да су сви тенкови на свету, са изузетком Т-14 “Армате” већ у средњим годинама, јер су настали 70-их година прошлог века. То што су осавремењивани не значи баш много, сви су настали када се очекивало да ће се водити борба тенк у тенк и то са чела. И “Леопард” изгелда болује као и “Абрамс” од доста слабијег оклопа са стране и позади.

Изговори о “Корнетима” и да су нападани са стране не стоје из просте чињенице да су и Јемен, послати тенкови Арапских Емирата – и то француски “Лекрек” тенкови. За сада јесу оштећивани, са само једним губитком, када је ракета “Конкурс” пробила чеони оклоп, убила возача и раниал у ноге командира. Међутим, тенк није уништен и део посаде је преживео. Изгледа да су се француски тенкови показали боље од америчких и немачких глорификованих тенкова. Сада, тешко је поверовати да су турски тенкисти слабији од емиратских, а на том бојишту су Саудијци изгубили десетине “Абрамса”.

Немачка и Запад су свесни чињенице да немају нови тенк ни у најави, али да морају да модификују постојеће. Платформа тенка Т-72 показала се као веома захвална за модернизацију, са савременијом оптоелектронским средствима, муницијом за топ и моторима, стају раме уз раме са светским тенковима.

Немци ће покушати модернизацију уз примену ЕРА оклопа и система заштите од ватре, али као будућност виде да се треба појачати топ, те да се треба више усредсредити на то наоружање а мање на оклоп. Изгледа да су мишљења да нема сврхе појачавати га када ће ракете бити све моћније и моћније.

Тако су осмислили идеју за топ 130 мм који треба да буде бољи од оног на Т-14 “Армати”, бар по њиховом мишљењу, са тимд а и сама “Армата” чека новији и бољи топ. Сматрају да је “Армата” веома добра у заштити од непријатељских ракета, те да зато предност треба дати добром топу.

Као закључак требамо да наведемо да је употреба тенкова првенствено логистичко питање – дотур муниције, резервних делова, одржавање, и оправка – затим тактичко – начин и употреба оклопних јединица у урбаним и другим условима, и на крају, али значајно – ствар обуке посада и команди тенковских јединица.

Емиратски “Лекрерк” тенкови су одлично опслуживани, поправљани и у кратком времену враћани у бробу, дотур горива и муниције веома добар и начин употребе рационалан, што смањује губитке.

Али требамо да признамо и да цитираму немачки наслов у “Дие Wелт” – у, да су борбе у Сирији уништиле мит о немачким тенковима.