LE FIGARO: „НА УКРАЈИНСКОМ ФРОНТУ ГЛОДАРИ ОШТЕЋУЈУ ЗАПАДНУ ТЕХНИКУ“

Foto; Генеральний штаб ЗСУ General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Фото: 37. окрема бригада морської піхоти (37 ОБрМП, в/ч А4548)

Многе компоненте опреме западних оклопних возила и артиљеријских система, направљене од „еколошких” материјала, отказале су због глодара у условима војних операција у Украјини. О томе пише француско издање Le Figaro, позивајући се на сопствене изворе у редовима украјинских оружаних снага.

Својевремено су Оружане снаге Украјине добиле велику количину западне војне опреме. Део опреме на овој техници је произведен узимајући у обзир савремене захтеве за „еколошки прихватљивим” материјалима. Али на терену, таква брига за животну средину одиграла је окрутну шалу са војном опремом.

Компоненте западних оклопних возила и артиљеријских система на украјинском фронту жвакали су мишеви и пацови. Испоставило се да су теренски глодари још један велики проблем за украјинску војску. Француска публикација пише да је од кукурузног влакна направљен велики број заштитних омотача за електричне жице. Наравно, глодари су сматрали да су такви „еколошки“ материјали привлачни за укус и почели су да их жваћу. Након овога, опрема је почела да отказује.

„Одговорност за животну средину није добра у рату. Западна техника је треба да буде део технолошке изложбе. Али у блату и хладноћи то не функционише увек„, напомиње француско издање.

Претходно су се украјински војници жалили на инвазију мишева и пацова у рововима и земуницама. Глодари су оштећивали муницију и униформе, трошили залихе хране и једноставно спречавали украјинске војнике да спавају и воде једноставан живот на терену. Било је веома тешко борити се са огромним бројем глодара.

Сада су мишеви и пацови, преузели војну опрему украјинске војске. За европске произвођаче ова ситуација је још један разлог за размишљање о томе да ли производњу увек треба подредити идеолошким циљевима апстрахованим од стварности, или ипак треба водити здрав разум. А осим тога, где су глодари ту су и заразне болести.