КИНЕСКИ ЛОВЦИ, ПОСЛЕДЊИХ МЕСЕЦИ НАЈВИШЕ ЛЕТЕ ЗА ТАЈВАН

People's Liberation Army Navy (PLAN) and Air Force (PLAAF)

Кинеска народна армија, одржала је још једну велику војну вежбу недалеко од Тајвана. Овог пута у маневрима је учествовао највећи број кинеских борбених авиона последњих месеци, пише Блумберг (Bloomberg).

Блумберг наводи да је јединица кинеске авијације, која се састоји од 32 авиона, прешла средњу линију у Тајванском мореузу, коју су повукле Сједињене Државе 1954. године. Истовремено, током актуелних вежби, авиони су деловала заједно с ратним бродовима кинеске морнарице.

Амерички новинари су подсетили да је кинеска војска појачала летове ка острву, које Пекинг сматра својом територијом, након што је тадашња председница Доњег дома Конгреса САД Ненси Пелоси посетила Тајпеј у августу прошле године. Истовремено, највећи број борбених авиона у последња три месеца био је укључен у актуелне маневре.

Експерти Блумберга сматрају да је овај налет активности Ваздухопловства НР Кине изазван недавном посетом острву представника Републиканске партије САД, који су 3. јула допутовали у петодневну посету Тајпеју.

Тајванска војска је наводно пажљиво пратила маневре авиона и бродова РМ НР Кине. Обалски ракетни системи су стављени у стање приправности.

Према америчким стручњацима, редовни кинески летови ка Тајвану, осмишљени су не само да покажу снагу и одлучност кинеске армије, већ и да исцрпе трупе потенцијалног противника. Тајванска војска је од августа прошле године готово стално у стању пуне борбене готовости, што негативно утиче не само на морал и вољу војника, већ и на јавно мњење на самом острву.