КИНЕСКА ШТАМПА О НОВИМ ОПЕРАЦИЈАМА ВАГНЕРА У АФРИЦИ

скриншот јутјуб

У Централноафричкој Републици (ЦАР), руски Вагнер извео је војну операцију евакуације групе кинеских рудара злата. Ово преноси кинеско издање Соутх Чајна Морнинг Пост (South China Morning Post), објављено у Хонг Конгу.

Како наводи издање, борци групе Вагнер успели су да изведу кинеске рударе из опасне зоне, и сада нису у опасности. Према наводима, кинеске власти често користе паравојне формације трећих страна да заштите своје специјалисте који раде у иностранству, посебно у опасним земљама као што је Централноафричка Република.

Кинеско издање пише да Вагнер проширује пословање у Централноафричкој Републици, док у републици, поред руских плаћеника, постоје и плаћеници из Француске, Холандије, Шпаније, Индије. Један од експерата које је интервјуисала публикација, повезао је операцију евакуације кинеских рудара са жељом руководства „групе“ да поврати свој имиџ у очима светске заједнице, укључујући и Кину, после неуспелог покушаја побуне у Русији.

Као што видимо, „вагнеровци“ настављају да извршавају задатке у земљама афричког континента, за то нема препрека. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров такође је изнео званичан став о учешћу бораца Вагнера у различитим операцијама у Африци.

Шеф руског дипломатског ресора је рекао да Москву не занимају питања у вези са сарадњом приватне компаније са другим државама, те се стога руска држава не упушта у присуство Вагнера у земљама афричког континента. Сада су борци „групе“ присутни у Централноафричкој Републици, Малију, Судану, саопштено је да су својевремено изводили борбене мисије и на територији Либије.