СТОЛТЕНБЕРГ: „КИНА НИЈЕ НАШ ПРОТИВНИК“

Кина није наш противник и поздрављам то што се савезници упуштају у дијалог са Пекингом у питањима од заједничког интереса, навео је Столтенберг.

У свом јутарњем обраћању за медије, непосредно пре почетка другог дана заседања, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поновио је значај помоћи коју НАТО пружа Украјини и истакао очекивања да ће након данашњег и сутрашњег дана савезници поновити своју снажну и недвосмислену помоћ овој земљи. Уз то, Столтенберг је истакао да ће се током сутрашњег дана, у оквиру формата Савет НАТО-Украјина састати и са министром спољних послова ове земље Дмитром Кулебом.

Након одржаног састанка на крају дана, у званичном обраћању Столтенберг је навео да су на данашњем састанку министри разговарали о „одвраћању и одбрани“, подршци Украјини и предстојећем самиту НАТО у Вашингтону следеће године.

„На данашњем састанку, савезници су поновили одлучност да подрже Украјину на њеном путу ка НАТО и непоколебљиву подршку док Украјинци храбро бране своју земљу“ навео је Столтенберг.

Кина није наш противник

Такође, наглашено је да су министри земаља чланица забринути због рата на Блиском истоку и у складу са тиме, поздрављено је примирје Израела и Хамаса, док је са друге стране по питању Кине истакнуто да ова земља за НАТО није противник али да је током састанка било речи и о изазовима које Кина представља за евроатлантску безбедност. „Кина није наш противник и поздрављам то што се савезници упуштају у дијалог са Пекингом у питањима од заједничког интереса“ навео је Столтенберг.

Током састанка, потврђена је посвећеност миру и стабилности на Западном Балкану, а министри су се осврнули и на значај технолошких иновација и у складу са тим, одобрили прву квантну стратегију НАТО, а постигнут је и договор да се унапреди АWАCS флота набавком шест нових авиона Boeing Е-7А Wеdgetail. Први од њих биће у оперативној употреби од 2031. године.

Око хиљаду војника из различитих земаља чланица НАТО биће током уторка и среде распоређено на обезбеђењу учесника овогодишњег самита.