КАКО СУ ЕГИПАТСКИ РАКЕТНИ ЧАМЦИ ПОТОПИЛИ ИЗРАЕЛСКИ РАЗАРАЧ 1967: Визија реалног пакла на мору

Фото: Принтскирн Јутјуб

Битка која је означила прекретницу у поморском ратовању у 20 веку, одиграла се 21. октобра 1967. године

Наиме, тог дана догодило се потапање израелског разарача „Елиат“ противбродским ракетама, што је била прва употреба такве врсте наоружања у поморском ратовању.

Потапање разарача Елиат

Тог 21. октобра 1967. два египатска ракетна чамца класе Комар наоружана противбродским ракетама П-15 (СС-Н-2 Styx по НАТО класификацији), недалеко од територијалних вода Египта у близини Порт Саид пресрела су израелски разарач „ИНС Елиат“.

Наиме према неким изворима у нападу учестововао је и египатски ракетни чамац класе „Osa I“.

У прилог тој тврдњи иде и то што је наводно лансирано укупно шест противбродских пројектила . Пошто РЧ класе „Комар“ носе по два лансера на боковима, док РЧ носе по четири сваки, по два на боку с леве и десне стране. Египћани су лансирали шест ракета, које су са високом прецизношћу погодиле брод. Било какве рекације посаде није било.

Брод је једонставно отеран на дно. Иначе ракета П-15 је имала релативно примитиван радарски систем самонавођења, који је био неотпоран на електронска ометања, којих фактички тад Израелци нису ни имали.

Овај напад је наводно имао своју претходницу у ноћи 5. на 6. јун те 1967 када је један разарач и неколико топовњача извршило неуспешни напад на египатску луку порт саид, али су били одбијени дејствима обалске артиљерије. Наредног дана египатске подморнице су наводно узвратиле напад на изралеку луку Хаифа.

Израелци су затим четри месеца кренули поново, али су пресретнути.

Два египатска ракетна чамца класе Комар бројева „504“ и „501“ у сумрак лансирали су ракете.

Прво је „504“ започело напад лансирањем 2 ракете П-15 директно на разарач, посада Еилата је видела два наранџаста бљеска како из правца Порт Саида лете према њима.

Капетан је наредио повећање брзине брода на 36 чворова како би покушали избећи наранџасти пламен који је јурио према њима. Покушали су извођењем цик-цак маневра, али на неких 6 наутичких миља (око 8 км) од брода ракете су јурнуле према броду.

Посада је покушала противавионским топовима Бофорс калибра 40 мм да заустави ракете, али безуспешно.

Прва је ударила у центра брода, а друга је продрла у моторно одељење и експлодилала. Брод се после два сата борбе да се заустави продор воде нагнуо и преврнуо.

Међутим ту напад није стао уследило је друго лансирање и то са чамца 501. Једна од лансираних ракета је ударила у преврнути брод , а друга је пала у море. После додатне експлозије разарач је потонуо.

Преживели са брода су то дефинисали као визију реалног пакла.

У овом нападу ланисране су још две ракете које су налае и погодиле још један израелски брод. Међутим ову информацију је немогуће потврдити, иако су неки наши поморски официри тврдили да је то било тако.

Посаду разрача чинио је 191 човек. У нападу погинуло је 47 морнара, а њих 152 супело је да преживи пакао на води. Од тих преживела 152 њих 41 је рањен.

Потапање разарача ИНС Еилат од стране египатског ракетног чамца Комар-цлас са ракетама Styx (SS-N-2), утицало на преорјентацију морнарице Израела да са разарача пређе на ракетне чамце односно (топовњаче).