ИЗРАЕЛСКО ВАЗДУХОПЛОВСТВО СА АМЕРИЧКИМ ИЗНАД КИПРА ИЗВОДИ ОДБРАМБЕНЕ ВЕЖБЕ

Israeli Air Force/זְרוֹעַ הָאֲוִיר וְהֶחָלָל

Израелско ваздухопловство извело је ове недеље заједничке вежбе у сарадњи са Сједињеним Државама и Кипром како би се припремило за потенцијалне нападе на Иран и његове заступнике у случају иранског напада великих размера, наводи радио израелске војске.

Заједничке вежбе долазе усред забринутости због предстојеће одмазде Ирана после израелског напада у Сирији, у којем је убијен високи званичник иранског Корпуса гарде исламске револуције. Израелски званичници су најавили да се припремају за напад „без преседана“ који потиче из Ирана који би могао да захтева уништавање крстарећих ракета, балистичких пројектила и дронова.

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеи, поновио је обећање да ће узвратити Израелу због напада на његов конзулат у Дамаску, у Сирији убивши 12 људи, укључујући Мохамеда Резу Захедија, високог вођу иранског Корпуса гарде исламске револуције, и шест других припадника гарде.

Тел Авив није коментарисао напад, међутим, Иран каже да сматра да је Израел одговоран. Бела кућа каже да није имала претходног сазнања о операцији, али је више пута обећавала да ће подржати Израел пред иранским претњама.

Вежбе су укључивале сквадрон израелских борбених авиона који су изводили вежбе дугог домета и симулирани напад на удаљени циљ изнад острва Кипар, спроведен у координацији са Кипарском националном гардом и војском САД, према израелском војном дописнику Дорону Кадошу.

У склопу све веће припреме за могући одговор Ирана, који може бити праћен и одговором Израела на иранском тлу, протеклих дана је изведена заједничка вежба са кипарском војском у ваздушном простору Кипра, симулирајући ваздушну операцију и напад на удаљену мету“, написао је Кадош.

Он је цитирао високог званичника израелске војске који је рекао: „Знамо и спремни смо да делујемо у било којој арени и одржавамо независне способности да сами делујемо – не ослањамо се ни на кога“.

Амерички председник Џо Бајден обећао је у среду да САД имају „гвоздену” посвећеност да бране Израел од неминовног удара Ирана.

У ноћном разговору са израелским министром одбране Јоавом Галантом, амерички државни секретар Антони Блинкен је такође јасно ставио до знања да ће САД „стати уз Израел против било каквих претњи Ирана и његових заступника“.

Бајден је говорио заједно са јапанским премијером Фумиом Кишидом, који борави у званичној посети Вашингтону, и рекао новинарима: „Такође желимо да се позабавимо иранском претњом – који хоће да покрене значајан напад на Израел„.

Наша посвећеност безбедности Израела од ових претњи од Ирана и његових заступника је гвоздена. Понављамо то, гвоздена, и учинићемо све што можемо да заштитимо безбедност Израела“.

Амерички и савезнички званичници страхују да би удар могао доћи у облику директног лансирања пројектила из Ирана, а не преко њихових заступника попут Хезболаха у Либану. Израел каже да је спреман да одбрани земљу од било каквог напада на њихову територију и узврати ударац, повећавајући изгледе за регионални рат.

Лидер Ирана Хамнеи обећао је освету Израелу. Техеран такође подржава кровну групу ирачких милиција које су напале америчке војне базе и положаје у Сирији и Ираку.

Министар спољних послова Израела Кац запретио је да ће израелска војска директно напасти Иран ако се изврши напад са његове територије.