ИЗРАЕЛ И САД ЗАПОЧЕЛИ ЗАЈЕДНИЧКЕ ВЕЖБЕ, „ИМИТИРАЈУЋИМ УДАРОМ НА ИРАН“

Israel Defense Forces

У недељу 9. јула израелско ваздухопловство и САД започели су заједничке вежбе Џанипер Оек (Juniper Oak). Ово је најновији у низу маневара осмишљених да припреме израелске одбрамбене снаге за потенцијални напад на Иран.

Како је објављено у Тајмс оф Израел (Times of Israel), израелско ваздухопловство увежбава ваздушне нападе на „стратешке циљеве у дубини” у оквиру симулације обуке, што је „очигледна референца на припреме за напад на иранска нуклеарна постројења”.

Према Војсци Израелау, вежбе обухватају неколико сценарија, као што су удари на стратешке циљеве, надмоћ у ваздуху и сајбер одбрана од различитих претњи. У саопштењу се не помиње директно Иран, већ се говори о припремама за сукоб „на даљину“: фраза која се често користи а односи се на оружану борбу са Техераном.

У маневрима учествује цистерна КЦ-46 (Boeing KC-46 Pegasus). Џерузалем пост (Jerusalem Post) објашњава да допуна горива из ваздуха није неопходна за гађање циљева у Појасу Газе, Западној обали, Либану или Сирији, али ће бити потребна у случају напада на Иран. Укупно би Израел требало да добије четири авиона КЦ-46 од САД до 2025. године.