ISW: „РУСКА КОМАНДА ПЛАНИРА УПОТРЕБУ ПАДОБРАНАЦА У ПОЗАДИНИ УКРАЈИНСКИХ СНАГА ТОКОМ ОФАНЗИВЕ“

Foto. Министерство обороны Российской Федерации

Руска команда припрема неколико ваздушно-јуришних бригада за распоређивање у позадину украјинских трупа током планиране офанзиве на одређеним деловима линије фронта. Ово је известио такозвани амерички „Институт за проучавање рата“ (ISW).

Према аналитичарима ISW, руска команда припрема нападе на положаје Оружаних снага Украјине са позадине са циљем да пробије одбрану украјинске војске у неколико праваца одједном. У ту сврху се наводно спремају ваздушно-јуришне бригаде које ће се транспортовати хеликоптерима и спуштати у позадину без падобрана ради бржег пребацивања људства. При томе, Американци се позивају на руске изворе који тврде да је једна таква бригада већ формирана у саставу 58. армије – реч је о 49. засебној ваздушно-јуришној бригади.

„Руски извори тврде да таква ваздушно-јуришна бригада – 49. одвојена – већ делује на правцу Запорожја у саставу 58. комбиноване армије“, преноси ISW.

Како претпостављају Американци, ове бригаде ће се користити заједно са копненим снагама Оружаних снага Русије, а не Ваздушно-десантним снагама. Њихов задатак је да помогну пешадији да пробије одбрану Оружаних снага Украјине током копнених јуриша, ударајући са позадине. А руска војска има искуства у коришћењу великих хеликоптерских десанта, сетите се само 2022. године и Гостомела.

Напоменимо да су у совјетској војсци постојале ваздушно-јуришне бригаде и батаљони, били су у саставу Копнене војске и били су потчињени команди војске, а не Ваздушно-десантним снагама. Њихов задатак је био да хеликоптерима слете у непосредну позадину непријатеља и извршавају постављене задатке у зони дејства „своје” војске.