ПАКИСТАНСКИ СЕЈБРОВИ У РАТУ С ИНДИЈСКИМ ВАЗДУХОПЛОВСТВОМ 1965. и 1971. ГОДИНЕ

Почев од 1954. године, Пакистан је примио прву туру од укупно 120 ловаца Ф-86 Сејбр. Овим ловцем Пакистан је опремио девет ловачких сквадрона. Други индијско-пакистански рат или Други кашмирски рат између Пакистана и Индије отпочиње 1. септембра 1965. године, нападом пакистанских снага на Индију. Током 22 дана борби, ослонац РВ Пакистана чинили су ловци Ф-86Ф. Међутим, пошто су САД по избијању рата забраниле извоз свог наоружања Пакистану, Пакистанци су успели да набаве 90 тзв. канадских сејброва (CL-13 Sabre Mk-6) незаконито од Западне Немачке. Авиони су испоручени преко Ирана.

Pakistan Air Force (PAF)

У ваздушним борбама Пакистанци су изгубили 15 Ф-86Ф, а од дејстава ПВО током напада на циљеве на земљи још 19 Ф-86Ф. Пакистански сејброви су били опремљени ИЦ ракетама ваздух-ваздух АИМ-9Б.
Набавком авиона ЦЛ-13 из Западне Немачке, и испоруком која је ишла преко Ирана, Пакистан је створио услове да се његово РВ колико толико успешно супротстави индијском РВ, током борби за независност Бангладеша. Уочи самог почетка рата, изнад западног Бенгала 22. новембра 1971. године у ваздушним дуелима сукобили су се индијски нетови (Gnat) са пакистанским сејбровима (Sabre).

Pakistan Air Force (PAF)

Трећи индијско-пакистански рат званично је почео 3. децембра а завршен 16. децембра 1971. године. На почетку рата РВ Пакистана је имало осам сквадрона опремљених са авионима Ф-86 Сејбр. Један сквадрон био је стациониран код града Даке у Источном Пакистану (данас Бангладеш). Након што је Индија заузела Источни Пакистан у руке Индијаца пало је 11 сејброва, од којих је пет било летно способно и они су предати новоформираном РВ Бангладеша. Пакистанци тврде да су тих 11 сејброва онеспособили њихови техничари на земљи. Међутим, очигледно да то није била истина. Пакистан је укупно изгубио 70 авиона Ф-86Е/Ф Сејбр током овог краткотрајног рата.
Након рата, Пакистанци су своје ловце Ф-86 Сејбр постепено у фазама заменили кинеским ловцима Ф-6 (МиГ-19). Последњи Ф-86 Сејбр повучен је из службе РВ Пакистана почетком 1980. године. Међутим, и поред горе свега наведеног Ф-86 Сејбр у Пакистану је остао легендарни ловац и симбол националног поноса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *