ИРАНСКА МОРНАРИЦА ПОКУШАЛА ДА ЗАУЗМЕ ДВА НАФТНА ТАНКЕРА: Умешали се Американци са разарачем! ВИДЕО

Фото: Принтскрин Твитер

Америчка морнарица саопштила је данас да је осујетила покушај иранске морнарице да у Оманском залицу заплени два нафтна танкера. Како је саопштено у једном од инцидентата на брод који је пловио у међународним водама Иранци су отворили ватру на танкер који је пловио под заставом Бахама.

Поменути инцидент догодио се у среду ујутро по локалном времену на самом улазу у Персијски залив.

Како је наведено ирански ратни бродови су се повукли када се америчка моранрица умешала са разарачем УСС Мек Фаул ДДГ-74 класе Арли Бурк.

Како се наводи оба танкера наставили су свој пут,

„Иранска морнарица је покушала да заплени комерцијалне танкере који законито пролазе кроз међународне воде“, рекао је командант Тим Хокинс, портпарол Пете флоте америчке морнарице.

„Америчка морнарица је одмах реаговала и спречила те заплене.

Танкер на који је пуцано, а који је пловио под заставом Бахама у власништву је Грчке, а превозио је сирову нафту из Уједињених Арапских Емирата у Сингапур.

Фото: Принтскрин Твитер

Команда 5. флоте наводи да се иницидент догодио 28 наутичких миља североисточно од Муската, главног града Омана.

Америчка морнарица додаје да је Иран запленио најмање пет комерцијалних бродова у последње две године. Многи инциденти су се догодили у Ормуском мореузу и око њега, уском делу Персијског залива кроз које пролази 20 посто све сирове нафте.

У априлу су маскирани командоси иранске морнарице извршили напад хеликоптером како би запленили нафтни танкер за САД у Оманском заливу, чији је снимак емитован на иранској државној телевизији. Иран је рекао да је танкер заплењен након што се сударио са другим иранским бродом, али није пружио доказе. У прошлости, Иран је запленио комерцијалне бродове да би их користио као преговарачки инструмент са Западом.