ИНДИЈА ПЛАНИРА ДА ИСПОРУЧИ ЈЕРМЕНИЈИ ПВО СИСТЕМ AKASH

shutterstock

Јерменија ће ускоро почети да добија индијске противваздушне ракетне системе Akash. Индијско Министарство одбране намерава да то саопшти током зиме, преноси ANI, позивајући се на изворе у министарству.

Индија ће почети да испоручује Јерменији противваздушне системе Akash у наредним месецима, ово ће бити посебно објављено. Остали детаљи уговора се не откривају, наводи се да је Јереван купио индијско оружје у вредности од 600 милиона долара. Поред ПВО система, претходно је купио ВБР Pinaka за 245 милиона и мобилне радаре Swathi за 40 милиона.

„Испоруке у Јерменију (…) почеће у наредних неколико месеци“, навео је извор.

Тренутно нема информација о томе које системе противваздушне одбране ће Јерменија добити, јер Индија производи два комплекса Akash- основни Akash са дометом до 30 км и модернизовани Akash-NG, способан да обара ваздушне циљеве на удаљености од 70 км. Систем ПВО Akash је створен на бази совјетског противваздушног комплекса „Куб“ и има вертикални домет од 20 км.

Развој ПВО система Akash почео је 1983. године, а пуштен је у употребу тек 2015. године. Бројни проблеми са комплексом довели су до тога да су и Ваздухопловство и Копнена војска више пута одбијале да га приме у службу. У 2017. години забележено је 30% кварова током тестирања. Индијска војска је 2019. године известила да комплекс има 88 одсто вероватноће да погоди мету првом ракетом и 98,5 одсто другом, са интервалом од пет секунди.