ИМПЛОЗИЈА ГЛАВНИ КРИВАЦ ЗА ТРАГЕДИЈУ ПОДОВОДНОГ ПЛОВИЛА -ПОДМОРНИЦЕ ТИТАН! ВИДЕО

Фото: Shutterstock

Трагедија подоводног пловила „Титан“ и даље је главна вест у свим светским медијима, а посебно то како је дошло до уништења подморница.

Роботизоване платформе које су стигле на дно открили су делове подводног пловила Титан. Петочлана посада је званично проглашена мртвом, а сада се открило и шта је проузроковало ову трагедију.

На друштвеним мрежама појавио се и снимак, односно графика која указује шта је главни кривац за несрећу.

Фото: Shutterstock

Тај кривац означава се једном речју: „имплозија“.

Имплозију би најједноставније могли описати као процес у коме се предмети увалче у сами себе, уместо да расипа материју и енергију, она је концентрише. У овом случају код подоводног пловила је мрвљење спољашности хидрауличним притиском воде која окружује пловило.

На питање што се догодило још немамо точан, детаљан одговор, но бивши контролор подморница америчке морнарице Марк Баррy за Сцриппс Неwс објаснио је оно што сада знамо – подморница је вјеројатно имала оштећење на структури трупа.

„Једноставно речено, вода је знатно тежа од ваздуха. На пример, десет метара воде изнад човека једнака је тежини целокупне атмосфере изнад нас. На 3.810 метара, тај притисак још је 400 пута већи. И најмање структурално оштећење може отворити пут том притиску да уђе, а када се то догоди, траје мање од секунде.

Шта се догађа са људским телом

Утицај имплузије на људско тело је веома познат. Због наглог повећања притистка си простори у телу испуњени ваздухом, због недостатка исток колабирају као што су синуси и плућа. На тој дубини декомпозиција се због хладноће и недостатка кисеоника одвија веома споро.