ХАМАСОВИ ЉУДИ ЖАБЕ ПОЧЕЛИ СА МОРА УБАЦИВАЊЕ У ИЗРАЕЛ: ПОМОРСКИ АСИМЕТРИЧНИ РАТ НА ЛЕВАНТУ!

Foto: Shutterstock

Израелска војска ликвидирала је четоворицу припадника подводних диверзаната радикалног исламистичког покрета Хамас који су преко мора покушали да упадну на територију Израела.

Израелска војска успела је да уништи целу диверзантску групу, али израелски новинари не мисле тако. Према њиховим речима, неки од палестинских диверзаната успели су да дођу јужно од Ашкелона и да нестану у граду. Такође се наводи да је битка између Израелаца и диверзаната трајала неколико сати, као резултат тога, напад “поморских десантних снага” од 10-15 људи је одбијен, а четири милитанта су елиминисана. Ово су потврђени подаци.

За постојање поморских диверзаната покрета Хамас сазнало се 2021. године, када су оквалификовани као растућа опасност за израелске интересе на Медитерану с обзиром да су извели неколико напада са копна и кориштењем аутономних беспосадних подводних пловила, са чиме су асиметрични рат са копна пренели и на море.

Према обавештајним проценама Израела, подводна пловила која користи Хамас нису новост. Већина ових пловила настала је у приручним радионицама које користи морнарица Хамаса и у себи садрже 30 килограма експлозива. Намењени су за нападе на пловила израелске војске која у оквиру поморске блокаде патролирају поред обале Газе спречавајући пренос наоружања у ову енкалву под контролом Хамаса.

Foto: Shutterstock

Израелски поморски стручњаци тврде да би напад таквим пловилима могао да причини мању материјалну штету, али велики проблем би био тај што би се подводна аутономна пловила искористила у пропагандном рату и обилато експлоатисали снимци напада на израелске циљеве на мору.

Осим за нападе на бродове израелске морнарице подводна пловила нису планирала да се користе само за напад на израелске бродове, него и израелске платформе за природни гас. Осим за нападе ова подводна пловила се могу користит и за прикупљање обавештајних информација за Хамасову поморску команду.

Чак је и Хамас значајни елемент посветио управо развоју морнарице чија инфраструктура се такође од 7. октобра 2023. нашла на мети удара израелске авијације .

Тренд забринутости Израела за развој морнаричких капацитета Хамаса посебно је порастао од 2014. године када су поморски командоси овог покрета извели упад на плажу Зиким северно од Газе током израелске интервенције 2014. године.

Од тад у поседњих 8 година Хамас је значајно унапредио своје поморске капацитете.

Велика количина новца кориштена је за обуку нових поморских командоса, купована је опрема и наоружање. Ово јачање није прошло незапажено, већ су Израелци од 2020 започели тајни рат како би осујетили напоре Хамаса да што више искористи своје поморске способности.

Foto: Shutterstock

Хамас своју морнаричку командоску јединицу сматра елитном јединицом и највећом у свом војном крилу, бригада Изз ал-Дин ал-Кассам. Због тога су за ове јединицу изабрани најбољи борци, који су подељени у групе распоређене широм Газе.

Према доступним информацијама Хамасови “људи жабе” стари су од 18 до 20 година који пролазе дугу и тешку војну обуку. Међу канидатима се прави строга селекција, а они који буду изабрани чине мање групе које су обучене за роњење и поморске операције.

Обука ронилаца Хамаса укључује вежбе у мору преноса висококвалитетног експлозива и мина који се користе против израелских патролних бродова, руковање беспосадним подводим пловилима који носе експлозив, роњење за апаратуриом која има затворени круг дисања од мора до копна и обрнуто. Они су такође обучени за лансирање вођених противтенковских ракета са обале на море против бродова.