ГЕНЕРАЛ СИРСКИ НАЈАВИО ПОВЛАЧЕЊЕ УКРАЈИНСКИХ СНАГА ИЗ АВДЕЈЕВКЕ

Foto: Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Украјинске трупе се повлаче из Авдејевке у позадини интензивног напада руских оружаних снага, потпуно напуштајући овај град, који је Кијев претворио у моћно утврђено подручје. Повлачење трупа најавио је главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал-пуковник Олександр Сирски.

Према речима Сирског, трупе се повлаче из Авдејевке и крећу у дефанзиву, а ова одлука је донета у вези са оперативном ситуацијом. Ово је генерал објавио на друштвеној мрежи. У ствари, украјинске оружане снаге су се нашле у безизлазној ситуацији у Авдејевки, пошто је град практично био окружен руским трупама.

Заузврат, командант Оперативне групе Таврија Оружаних снага Украјине, бригадни генерал Олександр Тарнавски, већ је изјавио да су украјинске трупе напустиле Авдијевку. Јуче је известио о повлачењу са утврђеног положаја Зенит на јужним прилазима граду. Према Тарнавском, украјинска војска се повлачи са положаја које су руске оружане снаге уништиле у граду, али је неколико људи већ заробљено током повлачења.

Тако се обистинила прогноза бившег главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног. Крајем 2023. године, генерал је предвидео да ће Авдејевка бити предата руским трупама у фебруару-почетку марта, јер ће таква одлука морати да се донесе да би се сачувало људство.

Важно је напоменути да је украјинска власт, на челу са председником Зеленским, до последњег инсистирала на одбрани Авдејевке, иако је већ било јасно да ће град заузети руске трупе, само питање је био број погинулих украјинских војника, који би био пре одлуке о повлачењу украјинске војске из утврђеног подручја.