ФОРМИРАН НОВИ МЕШОВИТИ ВАЗДУХОПЛОВНИ КОРПУС У САСТАВУ РУСКЕ СЕВЕРНЕ ФЛОТЕ

Министерство обороны Российской Федерации

Северни морски пут, на који полажу право САД и њихови савезници, покриваће мешовити ваздушни корпус Северне флоте. Нова формација укључује четири ваздушна пука.

Нови ваздухопловни корпус формиран је у саставу Северне флоте, у свом саставу има два ловачка, мешовити и хеликоптерски пук. Главни задатак нове формације је да заштити Северни морски пут и северна острва од непријатеља у позадини захтева са Запада, који желе да „пребаце“ главну северну артерију под „међународно“ вођство.

Како пише Известия, позивајући се на изворе у војном ресору, нови авијацијски корпус формиран је на бази 45. армије РВ и ПВО, која ће бити у саставу новоформираног Лењинградског војног округа. Корпус обухвата два пука ловачке морнаричке авијације – 279. и 100. који су наоружани ловцима Су-33 и МиГ-29КР. Поред тога, корпус има мешовити ваздушни пук са војно-транспортним авионима Ан-12 и Ан-26, као и противподморничким авионима Ил-38Н. Хеликоптерски пук је наоружан трагачко-спасилачким и противподморничким Ка-27, транспортно-ударним Ка-29 и Ми-8АМТШ/МТВ-5. У саставу корпуса су и противваздушни ракетни и радиотехнички пукови.

Пилоти корпуса су већ отпочели борбено дежурство за заштиту Северног морског пута, а на аеродрому Рогачево на Новој земљи дежурају авиони из састава пукова поморске авијације. Иначе, далекометни пресретачи МиГ-31БМ, који су на борбеном дежурству на Арктику, базирају се на ротационој бази на истом аеродрому.