ЕСКАЛАЦИЈА РАТА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ У НАЈАВИ: НЕМАЧКА И ХОЛАНДИЈА ШАЉУ СВОЈЕ СПЕЦИЈАЛЦЕ НА КИПАР!

Shutterstock

Холандија и Немачка су две чланице Европске уније и НАТО које су одлучиле да на Кипар због потенцијалног рата на Блиском истоку и упада израелске војске у Газу пошаљу своје специјалне једнице.

Холандија ће тако због тренутне ситуације на Блиском истоку и потенцијалног рата у Либану послати 200 припадника морнаричке пешадије који би требали да помогну обезбеђивање извлачења мировњака УНФИЛ-а из Либана. Иначе Холандија у саставу ове мисије има једног члана.

У мисији УН је и 129 припадника немачке морнарице па су због тога такође на Кипар послатиинтервентни одред специјалних снага TF-47 (Grenzschutzgruppe 9, Kommando Spezialkräfte, Spezialisierte Einsatzkräfte Marine).

Оно што је интересантно јесте да се обе специјалне једнице наводе као да се псремају за учешће у борбеним операцијама у Гази, иако за то конкретних доказа нема, али због погоршане безбедносне ситуације у Либану на граници са Израелом, постоји реална могућност да ће доћи до извлачења снага УНФИЛ мисије из Либана ако дође до отвореног окршаја израелске војске и Хезболаха.