ДРОНОВИ У ФОКУСУ: Ваздухопловни самит Југоисточне Европе

Фото: Андреј Млакар

Милош Јевтић

Други дан самита је у значајној мери био посвећен војним темама, највише даљински управљаним ваздухопловима. Екипа Телевизије ФРОНТ је четврти ваздухопловни самит испратила оба дана и утисци о организацији, програму, панелима и говорницима су сјајни.

Део програма о даљински управљаним ваздухопловима отворио је г. Милош Петрашиновић, сувласник перспективне компаније ”PR-DC”, осврнувши се кратко на свој професионални развој, као и на историјат компаније, чији је сувласник.

Наиме, године 2016. Милош је израдио свој први ”дрон”, компанија је основана током 2020. године, да би дозволу за развој и продају наоружања и војне опреме компанија добила 2023. године. Први производ са којим је компанија изашла на тржиште је летелица ”ИКА-бомбардер”. У интересантном предавању, г. Петрашиновић је поменуо и друге значајне системе компаније, међу којима је посебно интересантан систем ”GАNNET”, квадкоптер који се употребљава као дрон-мета за обуку у борби против дронова.

Овај систем је од значаја и за обуку јединица Војске Србије, а заједно са ”ИКА-бомбардером” употребљен је и на полигону на Пештеру током тактичко-показне вежбе ”Вихор 2024”. На поменутој вежби ”ИКА-бомбардер” је демонстрирао рад на високом нивоу – ваздухоплов је са висине од 100-150 метара дејствовао са 12 граната 60 мм (оптимална висина у смислу опсега рада упаљача), све гранате су се активирале и прецизно погодиле земаљски циљ.

Компанија ”PR-DC” је од изузетног значаја за развој и унапређење капацитета даљински управљаних ваздухоплова, како у војном, тако и у цивилном сектору. Посебно је важно што компанија улаже значајна средства у сопствени развој, како би у производном процесу, истраживању и развоју била што самосталнија, што је значајно, имајући у виду турбулентне струје у међународној заједници. Што се производног програма тиче, г. Петрашиновић је поносно истакао степен интеграције компанијских производа, у смислу да су сви компатибилни са јединственим даљинским управљачем ”IKA-CTRL”, као и са тренажером “IKA Trainer”.

Даље, све летелице могу летети у формацији (што је данас један од најчешћих захтева на тржишту), симултано, односно све су произведене у Србији.

На питање нашег колеге Милоша Јевтића да ли у компанији размишљају о поједностављењу конструкције ”ИКА-бомбардера”, с обзиром да ваздухоплов само композитних делова има преко 90, г. Петрашиновић је одговорио да то није једноставно остварити, те да је сложеност предуслов за поуздан рад, закључивши да је најбоља опција да летелица буде сложена за производњу, али једноставна за рад за корисника.

Наредну презентацију је одржао представник ”Телеоптик жироскопи доо”, фокусирајући се на израду авионике за српски авион ”орао”, детаљно објашњавајући сложене системе које компанија производи за српске авионе. Значајан део пословања компаније, логично, долази из сарадње са Министарством одбране и Војском Србије, те је представник истакао да сви њихови производи пролазе веома строга тестирања, те да морају да задовоље стандард ”DO-160D”.

Изузетно занимљив панел су потом одржали г. Петар Војиновић, испред портала ”Tango Six”, заједно са г. Петрашиновићем и потпуковником Војске Србије г. Срђаном Илићем, командантом 353. извиђачке ескадриле.

Стручни саговорници су се на почетку дотакли појмовног одређења ових ваздухопловних платформи, а потпуковник Илић је истакао термин ”даљински управљан ваздухоплов”. Потом су сабрани утисци са тактичко-показне вежбе ”Вихор 2024”, а потпуковник Илић је и присутнима испричао мисије ескадриле којом командује, које подразумевају извиђање из ваздуха и преношење података у реалном времену крајњим корисницима (непрекидна визуализација у зони операције), ваздушна ватрена подршка, односно навођење и корекција ватре пријатељских снага.

Осврнувши се на сложене метео-услове током завршне фазе вежбе, потпуковник Илић је истакао задовољство радом летелице ”CH-95” у таквим условима. Г. Петрашиновић је истакао значај компатибилности система компаније са капацитетима Војске Србије, а у разговору са г. Војиновићем је истакао првокласни значај врхунског менаџмента, дакле људских ресурса, у конструкцији висококвалитетних летелица, како за цивилни, тако и за војни сектор. Говорећи о плановима за будућност г. Петрашиновић је говорио о жељи за померањем војника са линије додира на фронту, у циљу очувања људских живота, а поменуо је и планове за изградњу фабрике дронова у Србији, која се планира на стогодишњицу од изградње прве српске фабрике авиона. План је да фабрика има капацитет за производњу ”неколико десетина хиљада дронова”, али г. Петрашиновић није износио временске одреднице за ту производњу.

Сабирајући утиске о четвртом самиту, може се са правом истаћи да ово заиста јесте јединствена ваздухопловна конференција у региону, да је организована на изузетно високом нивоу, те да су присутни имали прилике за остваривање мноштва контаката и сарадњи. Наше колеге из тима ”Tango Six” раде одличан посао, а ми им желимо да наредни самит надмаши овогодишњи.