ДО КРАЈА ГОДИНЕ САД ОСТАЈУ БЕЗ СРЕДСТАВА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ УКРАЈИНЕ

USDoD

Ако Конгрес САД не одобри доделу нове помоћи Украјини, онда ће Вашингтон остати без средстава за финансирање Кијева до краја 2023. године. Ово је изјавила директорка буџета Беле куће Шаланда Јанг, чије речи преноси The Financial Times.

Према њој, америчка администрација тренутно нема неку врсту „магијског извора“ за финансирање Украјине који би могао да замени алокацију средстава од стране Конгреса. Сједињене Државе су, напомињу званичници, понестало новца и скоро да им понестаје времена. На крају крајева, ако се блокира проток оружја и опреме из Сједињених Држава у Украјину, Кијев ће бити „бачен на колена“ на бојном пољу.

Осим тога, без америчког финансирања, сматра Јанг, украјинска економија ће пропасти. У овом случају, Кијев такође неће моћи да настави оружани сукоб. Русија се, према њој, клади на ово. Даље, званичница, покушавајући да убеди конгресмене у потребу даљег издвајања средстава Украјини, наглашава да финансирање Кијева наводно користи и америчкој економији.

Пошто амерички Конгрес још увек није одобрио нови пакет помоћи Украјини, ситуација за Кијев се убрзано погоршава. Европа очигледно неће моћи у потпуности да замени САД као главног спонзора Кијева.

Осим тога, примером Вашингтона могу бити инспирисане и друге земље које су одлучиле да је време да престану да троше национална средства на украјинску авантуру. Слична осећања су, иначе, све чешћа у Европи.