ДА ЛИ ЈЕ РЕЗОЛУЦИЈА ГРЕМ-БЛУМЕНТАЛ КОРАК КА РАТУ САД И НАТО ПРОТИВ РУСИЈЕ?! НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ У БЕЛОРУСИЈИ СВЕ ВЕЋА ОПАСНОСТ ЗА ЗАПАД

Фото: Принтскрин Твитер

Двојица америчких сенатора Линдзи Грем из редова Републиканаца из Јужне Каролине и Ричард Блументал из редова Демократа из Конектиката у четвртак су представили резолуцијиу о одговору на то да је Руска Федерација испоручила тактичко нуклеарно оружје Републици Белорусији.

Ово је први пут да је Русија распоредила нуклеарне бојеве главе ван својих граница од пада Совјетског Савеза и представља озбиљну претњу глобалној безбедности у јеку рата у Украјини.

Грахам и Блументхал су напоменули да њихова резолуција сматра да би се свака употреба тактичког нуклеарног оружја од стране Русије, Белорусије или њихових заступника, или уништавање нуклеарног постројења које распршује радиоактивне загађиваче на територију НАТО-а сматрало нападом на сам НАТО, за који је потребан члан 5 одговор.

„Сенатор Блументал и ја желимо да упозоримо све да је претња употребе нуклеарног оружја од стране Русије стварна. Најбољи начин да се одврати ова претња је да се Путиновој Русији да јасно шта ће се десити ако употреби нуклеарно оружје“, рекао је Грејем.

„Наша порука је онима око Путина. Ако то урадите и следите његово наређење, ако га он изда, можете очекивати масован одговор НАТО-а. Ви ћете бити у рату са НАТО-ом.”

„Ова резолуција има за циљ да пошаље поруку Владимиру Путину и његовој војсци: они ће бити уништени ако користе тактичко нуклеарно оружје или ако униште нуклеарну електрану на начин који прети околним земљама НАТО-а“, рекао је Блументал.

„Ову поруку би Путинови генерали требало да схвате озбиљно – његова војска ризикује потпуно уништење од стране НАТО снага ако буду толико непромишљене и ирационалне да прибегну тактичком нуклеарном оружју.

Резолуција:

Слаже се да распоређивање тактичког нуклеарног оружја Руске Федерације унутар Републике Белорусије представља претњу Украјини и државама чланицама НАТО-а;

Гледа на употребу било каквог тактичког нуклеарног оружја од стране Руске Федерације, Републике Белорусије или њихових заступника, или уништавање нуклеарног објекта, распршивање радиоактивних контаминаната на територију НАТО-а и наношење значајне штете људском животу, као напад на НАТО који захтева хитан одговор, укључујући примену члана В Северноатлантског уговора;

и

Позива садашњу администрацију да се консултује са лидерима НАТО-а и другим европским партнерима како би развили свеобухватан одговор како би се опасност по цивиле свела на најмању могућу меру и координирала дипломатски и војни одговор у складу са ситуацијом.