БРИТАНСКОЈ МОРНАРИЦИ НЕДОСТАЈУ ПОДМОРНИЧАРИ: Бројка кандидата за службу на подморницама све мањи

Фото: Принтскрин Јутјуб

ТВ ФРОНТ/РЕВИЈА ОБРАМБА

Изазов за британско нуклеарно одвраћање је пад броја људи спремних да служе на подморницама, признао је командант британске краљевске морнарице адмирал Бен Ки у једном од интервјуа објављених пре неколико дана.

Краљевска морнарица има 10 подморница – четири класе Вангард, опремљене балистичким ракетама са нуклеарним бојевим главама, и једну класе Трафалгар и пет класе Астуте, које су наоружане конвенционалним, ненуклеарним пројектилима.

Класа Вангард има посебно важну улогу, јер је њихов задатак да обезбеде да Велика Британија има способност да одговори на нуклеарни напад у било ком тренутку. Дакле, најмање једна подморница са нуклеарним бојевим главама је стално стационирана на неоткривеној локацији на мору од 1969. године. Међутим, одржавање овог одвраћања захтева довољно морнара који су спремни да редовно проводе месеце под водом без могућности да остваре контакт са домом, често чак и не знајући где ће бити распоређени.

У интервјуу за парламентарни недељник The House , адмирал Ки је признао да је регрутовање за подморничку службу проблем.

„Нећу да седим овде и кажем да смо преплављени људима“, рекао је он, додајући да верује да је то због недостатка дискусије о томе шта за УК значи бити нуклеарна сила.

Он је открио да морнарица улаже у информационе тимове како би потенцијалним новим регрутима објаснили какав је живот на подморници.

„Један од изазова је да данас у морнарици, која броји 29.000 људи у популацији од око 65 милиона, заправо има врло мало људи који имају директно искуство из породице чији чланови су службовали у морнарици. То је сасвим другачије него ако се осврнете 100 година уназад, када су многи морнари дошли из поморских породица и пренели су искуство боравка у војним или поморским породицама“, објаснио је адмирал Ки.

У оквиру новог стратешког партнерства са Аустралијом и Сједињеним Државама, британска морнарица жели да прошири своју флоту подморница на нуклеарни погон, што ће такође захтевати више морнара који ће служити на тим бродовима.