БРИТАНСКИ КРАЉЕВСКИ КОМАНДОСИ -КРАТКИ ПРИКАЗ

Фото Принтскирн Јоутубе

Краљеви маринци, до прошле године краљичини сматрају се елитном јединицом британске амрије и поносом чија традиција датира још из 1644. године када је основана нова једница која је укрцана на бродове британске флоте као подршка поморским операцијама и интервентн им једницама не само за блиску борбу на мору, него и на копну, што је посебно дошло до изражаја када је Велика Британија постајала колонијална сила која је владала севетским морима и океанима.

Британски краљевски маринци су се задржали и данац, додуше мањи су по саставу, али и даље су ангажовани.

Данашњи краљевски морнарички командоси потичу из формације која је основана 1942 године чији припадници су постали познати по смелим саботажама и диверзијама у Северној Африци, Медитерану, Бурми и џунглама Малаје, Тајланда.

Бројно стање ове једнице за време Другог светског рата износило је 80.000 припадника. На ову формацију није заборављено ни после завршетка Другог светског рата, па је овqа једница учествовала 1956. у операцији Мускетар британско-израелско-француска инвазија на Суецки канал, сукоб са припадницима ИРА на улицама Белфаста 1960-тих, 1970-тих и 1980-тих година 20 века, последњем колонијалном рату на Атлантику на Фокландским острвима, Пустињској олуји 1991, на Балкану 1992-1995 и НАТО агресији 1999, као и у мисиј КФОР-а и пре тога ИФОР, па СФОР-а у БиХ од 1996-2006, као и сад у мисији ЕУФОР-а.

Организација

Британски морнарички командоси организовани су у бригаду: 3. бригада краљевских маринаца са седиштем у војнопоморској бази у Плимуту. Бригада је батаљонског састава 40, 42 и 45 батаљон маринаца-командоса укупног стања 700 људи. Батаљони чине маневарско језгор бригаде спремни за борбена дејства у сваком тренутку.

Припадници су оспособљени за вођење борбе у свим географским условима, од џунгли, пустиња до хладног Артика.

  1. и 45. батаљон командоса оспособљени су за деловање у планинском свету и арктичким пределима, а 40. батаљон за рат у џунглама, пустињама и тропским пределима.

Припадници 42 и 45 батаљона обуку изводе у планинама Шкотске, поларном кругу у Норвешкој. Њихов основни задатак је извиђање у позадини у дубини непријатељске територије. Припадници 40. батаљона се обучавају у џунглама Брунеја, пустињама Омана и тропским пределима острва на Карибима.

Фото Принтскирн Јоутубе

Од осталих једница ту је позадински, односно логистички пук, обавештајна чета, чета везе, ометања и радио извиђања. Овим једницама подршку пружа 29. командо пук краљевске артиљерије, а ПВО заштиту командо артиљеријска батерија, инжењеријско обезбеђење пружа 50.чета краљевске инжењерије, а у саставу бригаде налазе се и 845, 846 и 847 екадрила морнаричког ваздухопловства.

У саставу маринаца налазе се и специјална чета поморских ронилаца- диверзаната и специјална једница за обезебеђења британског нукеларног арсенала која се везује за британску морнарицу у поморској бази Клајд у Шкотској, чување важних личности и противтерористичку борбу и ослобађање таоца са заузетих бродова.

Фото Принтскирн Јоутубе

Обука

Да би неко постао морнарички командос мора да прође строге физичке и психолошке тестове.

Обука траје 30 недеља и статављена је од 4 фазе.

Прва фаза обуке траје 24 недеље а будући командоси се обучавају у низу вештина, пливања, вожње кануом, орјентацији, навигацији и гађању из различитих врста наоружања, као и техникама савладавања препрека.

У другој фази увежбава се тимски рад. обука се изводи у џунгала, прашумама, степама, пустињама и поларном кругу, прењау планинама, алпинистичкој техници и ратовању у горском свету.

Трећа фаза је посвећана преживљавању у природи и четврта завршна фаза траје 10 дана и у ствари је финални испит провере наученог, савладавања мраша од 48 км под пуном борбеном опремом.

Они који заврше обуку успешно постају Краљевски маринци и добијају зелену беретку, симбол британске морнаричке пешадије и потврду да су успобљени за дејства на мору и копну.

Наоружање:

Од пешадијског наоружања ова једница користи стандардне британске аутоматске пушке Л-85, СА-80 А2америле М-16А2, Ар 15, немачке Хеклер Кох МП-5, пушкомитраљези М249, ФН МИНМИ, санјперске пушке ПГМ, Барретт М82.