ПРЕ 68 ГОДИНА ОСНОВАН ЈЕ ВАРШАВСКИ ПАКТ! ВОЈНА АЛИЈАНСА ИСТОЧНОГ БЛОКА

На данашњи дан 14.маја 1955, пре тачно 68 годинa у Варшави је био потписан уговор о оснивању “Варшавског пакта”, oдносно војно-политичког савеза источног блока.

Тог 14.маја 1955. Уговор су потписале Албанија, Бугарска, Мађарска, Немачка Демократска Република, Пољска, Румунија, СССР и Чехословачка.

Иако га ми сви знамо као Варшавски пакт званични назив је био “Споразум о пријатељству, сарадњи и међусобној помоћи”.

Државе чланице су се обавезале на заједничку одбрану у случају војног напада, те су успоставиле Комитет министара одбране, Заједничку војну команду, Саветодавни политички комитет и друга заједничка тела. Уговор је био склопљен на 20 година, а продуживао се на даљњих 10 година ако није било најављено евентуално иступање поједине чланице.

Варшавски пакт је био војни савез држава источног блока, који је организован као одговор на стварање Северноатлантског савеза 1949. Као изговор за стварање Варшавског пакта послужило је поновно наоружавање Западне Немачке и њено примање у НАТО. Варшавски уговор саставио је Никита Хрушчов те 1955.

Највећа војна акција у историји Пакта била је совјетска инвазија на Чехословачку 1968.

Пакт је преживео кризу када је извршена руска инвазија на Мађарску 1956, када је из њега изашла Албанија 1961. због совјетско-кинеског спора када је албански лидер Енвер Хоџа подржао Кинезе. Албанија је формално правно изашла из пакта 1968.

Пакт је формално правно постојао до 1. јула 1991, када је распуштен после изласка Пољске, Чехословачке, Мађарске и Бугарске.

Интересантно је да седам чланица ( Пољска, Чешка, Словачка, Албанија, Румунија, Бугарска) овог пакта су деценију касније постале чланице НАТО. Две државе чланице престале су да постоје, а једна се распала на две државе Чешку и Словачку 1993. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *