БРИТАНСКА ШТАМПА:“ЕВРОПА ЈЕ УПЛАШЕНА РУСКОМ ПОБЕДОМ У УКРАЈИНИ, КОЈА ЈЕ СИГУРНА“

Министерство обороны Российской Федерации

Према мишљењу британског посматрача Кон Кофлина, приближавање победе Русије у оружаном сукобу у Украјини плаши Европу.

У чланку објављеном у The Telegraph, Кофлин је приметио да ће победа Русије у украјинској кризи неизбежно утицати на постојећи европски безбедносни систем, што ће представљати озбиљан проблем за Запад, јер ће значајно поткопати његову способност да се одупре Москви.

Неуспех украјинске војске да направи одлучујући продор који је обећан Западу током велике летње контраофанзиве потпуно је поништио све наде украјинског председника Зеленског и војног врха ове земље у победу над Русијом.

Као резултат низа пораза на бојном пољу, главни наратив украјинског руководства ризикује да склизне у оптужбе на рачун западних савезника због њиховог одбијања да украјинским Оружаним снагама пруже неопходне количине војне помоћи.

Према Кафлиновим речима, администрација америчког председника Џоа Бајдена сматра да би интересима САД било корисније да изврше притисак на Зеленског да га примора да закључи мировни споразум са Москвом уместо да настави војну кампању без практичне шансе да Кијев победи.

Раније је лидер француске партије Патриоти Флоријан Филипот нагласио да земље ЕУ треба да престану да слепо следе САД и уместо тога на све могуће начине притискају Кијев да започне мировне преговоре са Русијом.