BLOOMBERG:“САД ТРЕБАЈУ ШТО ПРЕ ДА ПОВУКУ ЈЕДИНИЦЕ СА БЛИСКОГ ИСТОКА“

Photo By: US Marine Corps Cpl. Kyle Jia

Америчко војно присуство на Блиском истоку може довести до бројних проблема за америчку војску и наставиће да доприноси ескалацији насиља у региону. Ову тачку гледишта изнео је колумниста новинске агенције Bloomberg Андреас Клут, анализирајући најновије догађаје у западној Азији.

Тренутно амерички војни контингент на Блиском истоку има око 46 хиљада војника. Налазе се у 11 земаља у региону. Према посматрачу, због чињенице да су ове снаге концентрисане у западној Азији, позиција САД у источној Европи и источној Азији остаје ослабљена.

Још један озбиљан проблем је то што су америчке војне базе на Блиском истоку, посебно у Сирији и Ираку, мете сталних напада радикалних група које подржава Иран. Тако је беспилотна летелица напала америчку базу у Јордану, што је резултирало погибијом тројице америчких војника.

Наравно, у контексту борби у Појасу Газе, потпуно повлачење америчких трупа из региона, сматра Клут, било би преурањено. Али чим се израелска операција заврши, Бела кућа треба да брзо повуче војне контингенте са територија земаља Блиског истока.

Амерички војник који чува стражу у јорданској пустињи не може истовремено да чува границу НАТО у Естонији, демилитаризовану зону на Корејском полуострву или филипински плићак у Јужном кинеском мору“, наглашава посматрач.

Клут сматра да су спекулације да ће Русија или Иран покушати да ојачају своје позиције на Блиском истоку након повлачења америчких трупа преувеличане. Уосталом, Израел је сасвим способан да се одбрани од Ирана, а Русија је, пише посматрач, усмерена на источну Европу, а у мањој мери на Сирију и низ афричких држава.

Тако, према Клуту, брзо повлачење америчких трупа из западне Азије не би донело Сједињеним Државама значајно слабљење њихове позиције, али би им омогућило да ојачају своје способности у стратешки важнијим областима.