Б-2 ПОСЛЕ 5 МЕСЕЦИ ПАУЗЕ ПОНОВО ЛЕТЕ: УКЛОЊЕНА ЗАБРАНА ПОСЛЕ ПРИНУДНОГ СЛЕТАЊА

Фото: Принтсскрин Јутујуб

Стратешки бомбардер Б-2 Спирит америчког ваздухопловства ће се ускоро вратити у летно стање, пет месеци након што је цела флота стелт бомбардера приземљена након хитног слетања једног авиона 10. децембра.

Званичници ваздухопловства су укинули безбедносну паузу, а очекује се да ће се летови наставити 22. маја, рекла је Роуз Рајли, портпарол ваздухопловства. Магазин Air & Space Forces Magazine  први је известио о предстојећем повратку у летно стање.

„Током безбедносне паузе, проценили смо све могуће проблеме у вези са безбедношћу лета, намерно и методично, унутар флоте. Успешно смо обавили све неопходне радње да се безбедно вратимо на пуне летове са флотом Б-2“, рекао је Рајли.

Званичници ваздухопловства никада нису рекли шта је пошло по злу са бомбардером који је принудно слетео у ваздухопловну базу Вајтман у Мисурију, где се налази 20 Б-2. Нико није био повређен у децембарској несрећи, која је укључивала пожар након слетања.

„Током паузе, наша способност да извршимо своју мисију никада није била угрожена: флота Б-2 је и даље могла да лети у мисијама по наређењу председника Сједињених Држава или уз подршку Националне командне власти“, рекао је Рајли.

Амерички нуклеарни бомбардер „Б-2 Спирит” принудно је слетео у ваздухопловну базу у Мисурију 10. децембра 2022. због квара и током принудног слетања се запалио.

Повређених у том инциденту није било, а штета на летелици још увек се утврђује, пренео је амерички војни сајт милитари. Информацију о том инциденту потврило је америчко војно ваздухопловство.

Б-2 Спирит је тешки бомбардер стелт технологије, способан да носи и конвенционално и нуклеарно оружје. Године 1992., амерички председник Џорџ Буш најавио је да ће укупан број авиона овог типа Б-2 бити 20, док је касније повећан на 21.

Први пут је коришћен за време НАТО агресије на СРЈ.

Један Б-2 Спирит се срушио на узлетању са писте 2008. године у Гваму. Пилоти су преживели, док је авион уништен.