АЗЕРБЕЈЏАНЦИ ЗАДОВОЉНИ НОРАМА Б-52: „ИМАЈУ НАПРЕДНЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ“

Фото: Југоимпорт-СДПР

Азербејџан је у фебруару 2024. године завршио потписивање уговора са Србијом о куповини 48 самоходних хаубица Нора Б-52НГ калибра 155 мм у вредности од 339 милиона долара.

Ово је објављено у World Defence News. Како је наведено, оруђе које је развила српска одбрамбена компанија Југоимпорт СДПР, Нора Б-52НГ је самоходна хаубица на точковима „позната по својим напредним техничким карактеристикама“.

Опремљен је хаубицом калибра 155/52 мм, компатибилним са НАТО стандардном муницијом. Систем има домет гађања до 30 км када се испаљује стандардна муниција и приближно 42 км када се користи ERFB-BB (подкалибарна са доњим гас генератором) пројектил повећаног домета.

Нора Б-52НГ се одликује својом ватреном моћи, проширеним дометом, високом покретљивошћу захваљујући платформи на точковима и напредним системима за контролу ватре, што га чини вредном компонентом модерног артиљеријског арсенала“, пише издање.

Тренутно је Нора-Б52 у служби војски неколико земаља, укључујући Србију, Кенију, Кипар, Бангладеш и Мјанмар. Сада ће Азербејџан постати нови корисник хаубице, куповином 48 самоходних артиљеријских оруђа.