АУСТРАЛИЈА ТВРДИ: „СНАБДЕВАЊЕ УКРАЈИНЕ АВИОНИМА ЈЕ КОМПЛИКОВАНО“

Royal Australian Air Force F/A-18F Super Hornet provides a flying display showcasing its capabilities. Photo: Ministry of Defence Australia

Аустралијски министар одбране у четвртак 13. јула, довео је у сумњу предлог да се украјинска војска појача „повученим“ борбеним авионима, рекавши да захтев Кијева за додатним ваздушним снагама представља „компликовано питање“.

Аустралија је изненада, појачала подршку Украјини на маргинама самита НАТО у Литванији, обећавши да ће послати додатних 30 оклопних возила Бушмастер по цени од 67 милиона долара.

Али Кијев је такође питао Аустралију, о стању десетина повучених борбених авиона Ф-18, који би могли да пруже велики подстицај против моћног руског ваздухопловства.

Министар одбране Ричард Марлес (Richard Marles) рекао је да су разговори о обезбеђивању авиона „у току“, али су били много тежи од других облика војне подршке.

„Авиони постају много компликованије питање“, рекао је он у националној телевизији ЕЈ-БИ-СИ (ABC).

„Ситуација око авиона је прилично компликована, али о томе ћемо наставити да разговарамо са Украјином“.

„Оно што дајемо и оно што радимо, мора бити практично и треба да направи разлику.

Амбасадор Украјине у Аустралији Васил Мирошниченко рекао је у јуну да је Кијев заинтересован за летелицe.

„Постојао је захтев за информацијама“, рекао је Мирошниченко. „Украјина разматра могућности борбених авиона, укључујући и овај.

Краљевско аустралијско ваздухопловствo повукло је флоту од 71 авиона Ф-18A/B Хорнет из наоружања, између 2019. и 2021. године, чиме је направљено место за најсавременије Ф-35.

Војни аналитичари процењују да је око 40 авиона тренутно у складишту, иако није јасно колико је од њих спремно за летење.

Украјина тренутно има око 82 борбена и јуришна авиона, према публикацији Међународног института за стратешке студије о војној равнотежи.

Сваки договор о слању авиона у Украјину, захтеваће значајну количину дипломатских и логистичких расправа и мало је вероватно да ће бити брзо постигнут.

Раније ове недеље, Аустралија је најавила да ће привремено распоредити осматрачки авион Е-7А Веџтеил у Немачку на шест месеци, који ће надгледати линије снабдевања које иду у Украјину.