ИЗА КУЛИСЕ ПЕНТАГОНА ОКО ПОМОЋИ ТАЈВАНУ

Прошле јесени, током саслушања Комитета за оружане снаге Представничког дома, Пентагон је дошао са поруком: Помозите нам да помогнемо Тајвану.

Годину раније, Конгрес је по први пут дозволио Министарству одбране да испоручује сопствене залихе тој острвској држави – до милијарду долара сваке године. Али законодавци нису понудили средства за замену тих стокова. Некима у Пентагону је то било као да су замољени да донирају банци хране без буџета за намирнице.

Док су законодавци испитивали сведоке о томе како да боље подрже Тајван, званичници су поновили свој захтев за финансирање.

„Нема новца“, рекао је Ели Ратнер, шеф политике Пентагона за индо-пацифичку регију, током саслушања 2023. године.

Али сада има: у априлу је Конгрес усвојио закон о одбрани од 95 милијарди долара, са око 4 милијарде долара потенцијалне помоћи Тајвану. Скоро половина тог дела је за замену донираних стокова.

Сада је изазов за Пентагон да то испуни.

Ове недеље, амерички министар одбране Лојд Остин допутовао је у Сингапур на Shangri-La Dialogue, безбедносни форум који окупља лидере из целог региона и шире. Његов распоред укључује састанак са његовим колегом у Кини, која је недавно водила велике војне вежбе око Тајвана — одметничке отцепљене провинције у очима руководства у Пекингу.

Док Остин путује, Пентагонов систем који се користи за слање помоћи Тајвану ради кроз још један циклус. Да би убрзала тај процес, заменица секретара за одбрану Кетлин Хикс је 2022. године формирала вишу групу за интеграцију за ту азијску нацију. Тајна група, која окупља пресек лидера Пентагона, састала се прошле недеље, према речима помоћника из Конгреса.

Defense News је разговарао са изворима у Конгресу, Пентагону и истраживачким центрима, као и бившим владиним званичницима, како би разумели будућност подршке САД Тајвану. Многи су говорили под условом анонимности, било зато што им није било дозвољено да разговарају са новинарима или су разговарали о осетљивим темама. Заједно, они су описали хитан тренутак за обе стране — да ојачају одбрану Тајвана и да докажу да Пентагон може брзо да реагује када му се пружи прилика.

Цела идеја је да ови момци (Тајван)… одврате, а ако одвраћање није опција, да буду у стању да се одрже неко време“, рекао је високи званичник америчке одбране. „Чекање до краја није нужно од помоћи”.

Неколико месеци пре него што је Ратнер сведочио, Остин је посетио Капитол Хил на другом саслушању. Сенатор Роџер Викер, члан Сенатског комитета за оружане снаге, питао је секретара о новој способности Пентагона да повлачи залихе за Тајван.

Имамо овлашћења“, рекао је Остин. „Требаће нам и апропријације”.

Отприлике у време када је Остин говорио, Министарство одбране је користило то овлашћење да планира своју прву рунду помоћи. Председник је потписао овај пакет — у вредности од 345 милиона долара — у пролеће, иако није био најављен све до лета, а администрација није идентификовала укључено оружје.

Ово је оставило сопствене акције у вредности од 655 милиона долара које би САД још увек могле да пошаљу. Пентагон је неко време размишљао о томе да обезбеди још и почео да планира још један пакет, рекли су за Defense News конгресни сарадници и бивши званичници.

Али то се никада није догодило.

„Како смо почели да градимо неке од опција за наредне транше повлачења, институционално је постајало све теже и теже“, рекао је један бивши званичник одбране. „Било је много несугласица јер је бирократија осећала да су увучени у пун циклус рада без икаквог новца”.

Највећи део ових несугласица дошао је од служби, према речима овог бившег званичника и другог саветника у Конгресу. Конкретно, морнарица и ваздухопловство су биле забринуте да би слање додатне опреме нашкодило војној спремности Америке на Пацифику.

Влада САД не признаје Тајван као независну земљу и неће се званично посветити његовој одбрани. Ипак, они деле блиске везе и заједно раде на дугој листи оружја које је Тајван наручио од америчких компанија — укључујући 19 милијарди долара у страној војној продаји.

Амерички председник Џо Бајден је више пута на почетку свог мандата рекао да ће Америка помоћи Тајвану ако острво буде нападнуто. Заиста, Кина се припремила за учешће САД током војних вежби, као што је Ратнер приметио у свом сведочењу прошле јесени.

Бриге око спремности нису преоптерећене. Да Кина нападне Тајван и САД да се придруже борби, Америци би вероватно недостајало много оружја за које америчка индо-пацифичка команда каже да јој је потребно.

Касније током године, према речима првог саветника у Конгресу и другог извора упознатог са дискусијама, Остин је замрзнуо тајванске пакете због недостатка новца за допуну из Конгреса. Избор је, према више извора, ишао против преференција Беле куће и неких у Стејт департменту, који су више волели да САД пошаљу више пакета.

Пошто је смањење залиха најбржи начин да се наоружају амерички партнери, мораторијум је зауставио краткорочну помоћ Тајвану. Овај избор је такође оспорио важност коју су високи лидери Пентагона дали овом питању.

Крајем 2022. године, према више извора који су упозорили да не могу да се сете тачног датума, Хикс је формирао вишу групу за интеграцију за Тајван, познату у Министарству одбране као SIG-T.

Његова сврха је да се сви релевантни лидери у Пентагону усредсреде на једно питање — у овом случају, подршку острвској држави. Укључује чланство из служби, Индо-Пацифичке команде, канцеларија за набавку и одржавање, канцеларија за политику и других ентитета у Министарству одбране. Редовно се састају и извештавају Хиксу.

Када је формирана, постојале су још само две такве групе — једна за ратове у Ираку и Авганистану и друга као одговор на инвазију Русије на Украјину у пуном обиму. Ово је био први пут да је Пентагон користио модел за партнера који није у рату.

Министарство одбране није јавно говорило о групи. Међутим, генерал Бровн је то поменуо у писаном сведочењу датом прошле године током његовог саслушања да постане председавајући Заједничког начелника штабова.

У изјави за Defense News, портпарол Хикса није признао SIG-T и одбио је да разговара о томе како Пентагон координира подршку Тајвану, осим што је рекао да следи вишедеценијском политиком владе према острву.

Предности групе су двоструке: она доводи канцеларије Пентагона одговорне за помоћ Тајвану за исти сто, и обезбеђује да табела укључује Хикса, који може да превазиђе тромост бирократије.

Али други помоћник у Конгресу рекао је да нагласак групе на материјалној подршци укључује опортунитетне трошкове. Припрема Тајвана да се брани је огроман задатак, који далеко превазилази хардвер. Требало би да припреми залихе медицинске опреме и хране, као и да ојача инфраструктуру. Помоћник је тврдио да је фокус групе на повлачења, који су на крају паузирани, значио губљење времена на овим повезаним проблемима.

„На крају дана, са Тајваном, постоји милион различитих ствари које би требало да радимо у исто време“, рекао је помоћник.

Та критика је сада мање релевантна, с обзиром на 4 милијарде долара укључених у додатак за националну безбедност усвојен у априлу.

Од 1,9 милијарди долара средстава за допуну, главни приоритет је замена залиха послатих прошле године, рекли су више извора. Пошто нова опрема кошта више — по Пентагону, цена је око 20% за оружје које се шаље у Украјину — Министарство одбране има близу 1,5 милијарди долара него 2 милијарде за слање новог комплета.

Ова помоћ ће вероватно ићи брже, пошто Пентагон већ има сет приоритета. Пакети повлачења ослањају се на домаћи задатак који је урадила Индо-пацифичка команда, која је послала Пентагону списак онога што је Тајвану најпотребније.

Главни циљеви на овој листи, за разлику од оних наручених путем иностране војне продаје, су помоћ мањег циља, као што су муниција, мине, дронови, обука и одржавање, према више извора.

„Није заправо ниво потрошње који би вам омогућио да купите много нових великих платформи“, рекао је Ренди Шривер, који је водио политику Пентагона за индо-пацифичку регију под Трамповом администрацијом, а сада води истраживачки центар Института Project 2049.

Друга половина, или 2 милијарде долара, укључена у допуну је за страно војно финансирање. Ова новчана помоћ помаже Тајвану да купи војну опрему, али не помаже да се убрза споро кретање америчког оружја у вредности од 19 милијарди долара које је Тајван већ наручио – фактура која углавном укључује велике платформе попут борбених авиона F-16.

„Биће потребно много времена да се то (финансирање) претвори у стварну способност“, рекао је Зeк Kупер, који проучава индо-пацифички регион у истраживачком центру Америчког института за предузећа.

Прошле недеље, након говора будућег председника Тајвана, Кина је покренула низ војних вежби око острва, назвавши их вежбама „казне“.

Амерички званичници осудили су вежбе које су завршене током викенда. Али војна активност је била подсетник колико брзо ситуација око Тајвана може да ескалира, као и изазове са којима се америчка влада суочава у вези са острвом.

Прво питање је логистичко. Тајван има мању војску од војске Сједињених Држава, и то ограничава колико помоћи може да апсорбује. Процене варирају од тога колико острво може корисно да прихвати годишње, али Купер је рекао да би вредност овог ограничења у доларима могла да буде чак 500 милиона долара.

Друго питање је стратешко. Током Трампове администрације, влада је заузела чвршћи приступ тајванском одбрамбеном планирању, рекли су за Defense News више извора. У прошлости је војска радије куповала велике платформе, као што су борбени авиони и тенкови, а САД су се придржавале тих налога. Али то више није.

Уместо тога, Вашингтон сада подстиче Тајван да заузме „асиметричан“ приступ, или приступ који је скоро искључиво фокусиран на порицање способности Кине да изврши инвазију. Неки на Тајвану су љути на ову стратегију јер им она даје мање опција када Кина користи тактику која није у складу са стварним ратом – као што је обарање борбених авиона у ваздушном простору острва.

Други изазов је политички.

Кинеско-амерички односи су нарушени након што је тадашња председавајућа Представничког дома САД Ненси Пелоси, посетила Тајван 2022. године. Кина је прекинула војне преговоре, а када је Остин прошле године присуствовао дијалогу Shangri-La, његова једина интеракција са кинеским министром одбране била је руковање и кратка размена речи.

Од самита између Бајдена и кинеског лидера Си Ђинпинга прошле јесени, односи су се побољшали — или су бар стали. Али и даље је крхко.

У међувремену, неки у Вашингтону су све више забринути због краткорочног сукоба са Кином и позивају САД да повећају трошкове одбране у Пацифику, укључујући помоћ партнерима попут Тајвана.

Ако имате демократију која је толико критична за нас и многе друге земље у свету које се суочавају са егзистенцијалном кризом годинама, шта бисте више урадили?“ рекао је пензионисани контраадмирал Мајкл Студеман, бивши шеф Канцеларије морнаричке обавештајне службе.

Баланс између ојачавања ове одбране и уверавања Кине је деликатан. Али није да дотични амерички партнер нема праксу, рекао је Руперт Хамонд-Чемберс, шеф америчко-тајванског пословног савета.

„Они живе са овом претњом деценијама“, рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *