АМЕРИЧКИ РАКЕТНИ БРОД УСИДРЕН КОД ИЗРАЕЛСКЕ ОБАЛЕ

(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Gray Gibson

Овај потез долази у тренутку када се свет припрема за могући ирански напад на Израел након удара на ирански конзулат у Дамаску 1. априла.

Док се свет припрема за могућа непријатељства између Ирана и Израела, амерички ракетни брод са напредним одбрамбеним способностима пристао је у петак код Израела.

Сједињене Америчке Државе су у петак довеле ракетни брод близу обале Израела“, јавио је израелски Канал 14.

Брод има „напредне одбрамбене способности и може помоћи Израелу ако буде подложан ракетном нападу Ирана у блиској будућности“, рекао је он.

Израел се припрема за директан напад Ирана, на северу или југу земље, у наредних 24 до 48 часова“, рекао је канал неименовани извор.

Канал је такође навео да су САД питале Израел зашто није унапред обавештен о нападу 1. априла на ирански конзулат у Дамаску у Сирији. Израел се увелико окривљује за напад, за који се наводи да је подстакао могући ирански напад на Израел.

Синоћ, у разговору са (израелским) министром одбране Јоавом Галантом, амерички секретар одбране Лојд Остин захтевао је појашњења о томе да Израел није обавестио Сједињене Државе пре него што је извршио напад у близини иранског конзулата у Дамаску где је убијен високи ирански званичник. “, рекао је канал.

Израел је у стању приправности због страха од могућег иранског напада на израелске циљеве након претњи Техерана да ће узвратити због напада 1. априла.

У нападу је убијено најмање седам припадника иранске Исламске револуционарне гарде, укључујући два висока генерала.

Израелски министар спољних послова Израел Кац запретио је у среду да ће војска његове земље директно напасти Иран ако Техеран покрене напад са своје територије на Израел – претећи ескалацијом рата у Гази у шири регионални сукоб.

Амерички брод је пристао док Израел наставља своју смртоносну војну офанзиву на појас Газе након прекограничног напада палестинске групе Хамас почетком октобра, у којем је погинуло око 1.200 људи.

Више од 33.600 Палестинаца је од тада убијено у Гази, а преко 76.000 је рањено, осим што је изазвало масовно уништење и расељавање, као и блокаду која је довела до услова блиских глади.