АМЕРИЧКА ВОЈСКА УНАПРЕЂУЈЕ ДРОН MQ-1C GRAY EAGLE НИШАНСКИМ СЕНЗОРИМА

Gray Eagle ER undergoing testing at the Yuma Proving Ground. Photo: GA-ASI

Америчка војска доделила је компанији RTX, донедавно познатој као Рејтеон Технолоџис (Raytheon Technologies), уговор у вредности од 118 милиона долара за испоруку нишанских сензора Common Sensor Payload (CSP), за опремање беспилотних летелица MQ-1C Gray Eagle.

CSP је „електро-оптички/инфрацрвени/ласерски сензор за означавање“, који обезбеђује „свест о бојном простору, заштиту снага и операције усредсређене на мрежу“. CSP верзија 3 ће бити опремљена могућношћу прецизности циљане локације (TLA).

TLA омогућава распоређивање оружја за тражење координата скоро у реалном времену, смањујући процес од сензора до стрелца са минута на секунде, према војсци.

„Поред TLA могућности, ажурирани CSP ће имати неколико побољшања у односу на претходну верзију“, рекао је директор пројекта Sensors-Aerial Intelligence Денис Тифи.

„Имаће побољшану камеру са краткоталасним инфрацрвеним могућностима, што ће омогућити бољу резолуцију у сценаријима слабог осветљења. Такође се бави застаревањем хардвера у тренутној верзији 2 CSP како би се осигурало да се одрживост може наставити и у будућности.”

Очекује се, да ће постављање сензора почети 2027. године.