АЛЖИР ДОБИО РАКЕТНИ СИСТЕМ ПВО ТОР-2К

Ministry of National Defence People's Democratic Republic of Algeria

Русија је испоручила Алжиру непознат број ракетних система ПВО Тор-М2К са борбеним возилом на шасији теренца точкаша 6х6 МЗКТ-6922 белоруске производње.

„Тор-М2К“ је извозна верзија руског ПВО ракетног система „Тор-М2“ са борбеним возилом на шасији теренца точкаша, који је развио ОЈСЦ Мински комбинат – МЗКТ-6922. Борбена средства комплекса обухватају: борбено возило 9А331МК, два ПВО ракетна модула 9М334 са осам вођених ракета 9М331, којима се управља преко четири ракетна канала.

Наоружан ракетама земља-ваздух 9М331, Тор-М2К носи укупно осам ракета које се лансирају вертикално.

Ове ракете имају домет до 15 км и могу достићи висину до 10 км.

Потребно је само три минута да буде спреман за паљбу.

Систем је способан да прати до 48 циљева и истовремено да гађа четири. Има могућност рангирања 10 циљева према нивоу претње.

Овим свестраним системом ПВО, способним да гађа у покрету, управља тим од три особе – командир возила, оператер и возач.

Тор-М2К је дизајниран да пресретне и уништи широк спектар савремених ваздухопловних претњи. Способан је да се супротстави авионима, хеликоптерима, беспилотним летелицама, низу пројектила и прецизно вођеној муницији. Тор М2К има додатну способност да детектује и неутралише противрадарске пројектиле.

У суштини, попуњава празнину коју остављају системи ПВО средњег и дугог домета елиминацијом циљева које промаше.

Тор М2К нуди заштиту како за стационарна тако и за мобилна средства и може идентификовати мете и покренути нападе док је у покрету, што га чини идеалним за пружање покривености другим јединицама током кретања.