УКРАЈИНСКИ ПИЛОТИ НА Ф-16 У ПОЧЕТКУ ЋЕ БИТИ ОБУЧАВАНИ НА ОТПИСАНИМ ФРАНЦУСКИМ АВИОНИМА АЛФА ЏЕТ

НАТО је одлучио о процедури припреме украјинских пилота за операцију Ф-16. Након кратког курса на турбо-елисним авионима, њихова напредна обука ће се одржати у Француској на авионима Алфа Џет (Alpha Jet). Након тога, они ће моћи да тренирају на борбеним авионима Ф-16 у Данској док се не успостави центар за обуку у Румунији.

Тако ће Париз обезбедити Алфа Џет авионе и инструкторе за обуку пилота Оружаних снага Украјине. У ваздухопловству Француске, двосед Алфа Џет служи од децембра 1978. године и користи се као авион за напредну обуку.

Истовремено, део авиона је већ повучен из употребе: 16. марта 2023. у 120. ваздухопловној бази Касо (Жиронда) последњих шест пилота је летело на авионима Алфа Џет, постајући тако последња класа која се обучава на овом типу авиона. Будући француски пилоти летеће на савременијим тренажним авионима Пилатус ПЦ-21 (Pilatus PC-21).

Такође, акробатски тим Ваздухопловних снага Француске “Patrouille de France” наставиће да лете на Алфа Џету до заказане замене авиона 2030. године.

По свему судећи, обука украјинских пилота биће спроведена у 120. ваздухопловној бази, која ће чувати флоту авиона Алфа Џет специјално за потребе Оружаних снага Украјине. Истовремено, у низу медија је наведено да ће инструктори бити издвојени из састава француске акро групе, што је веома сумњиво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *