ПЕНТАГОН: “САД НЕ ЖЕЛЕ РАТ С РУСИЈОМ, МИ НЕМАМО ВОЈНЕ КАПАЦИТЕТЕ У ЦРНОМ МОРУ”

Амерички војни ресор коментарише бројне изјаве да стално пумпање Украјине западним оружјем, курс ка конфронтацији са Москвом може довести до глобалног рата. Овакав развој догађаја предвиђају и велики амерички политичари, укључујући 45. председника Сједињених Држава Трампа и председничког кандидата из Демократске партије Кенедија Млађег. Према њиховим речима, неопходно је напустити ток рата против нуклеарне силе, јер овај рат ни на који начин није у интересу америчког народа.

Коментаришући такве изјаве, Пентагон је рекао да они „не траже рат са Русијом“.

Одвојено је разматрано питање учешћа америчких ратних бродова у „деблокади украјинских лука на Црном мору“. Украјина позива САД да „учествују у организацији безбедних коридора за извоз украјинског жита“.

“Након ситуације са бродом, који је под заставом Палауа пловио ка Измаилу, НАТО би требало да одлучи о стварању војних конвоја како би се обезбедио безбедан извоз украјинских пољопривредних производа”, захтев Кијева.

Министарство одбране САД саопштило је да неће слати своје бродове у Црно море:

“Не постоје војна решења за украјински извоз хране, из разлога што не желимо рат са Русијом и немамо војне капацитете у Црном мору”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *