НОРВЕШКА ПРОДУЖУЈЕ СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА НА 15 МЕСЕЦИ

Период служења у једном броју јединица Оружаних снага Норвешке биће продужен са 12 на 15 месеци.

О томе је известила норвешка одбрамбена публикација Forsvarets forum.

Служење војног рока у Норвешким копненим снагама варира између 6 и 12 месеци службе, у зависности од јединице. Међутим, може достићи и до 18 месеци, ако се ради о служби у ваздухопловству или морнарици.

Међутим, од 8. августа у редове оклопних батаљона Норд бригаде биће примљени нови регрути по новом стажу. Они ће бити први контингент који ће служити не 12 већ 15 месеци.

Разлог за увођење продужене војне службе је потреба да се обезбеди стална борбена готовост бригада.

Бригада Норд тренутно укључује три механизована батаљона. Један од њих, Телемарк, је у потпуности попуњен професионалним војним особљем на дужности по уговору, а друга два укључују регрутоване војнике.

Након регрутације, регрути морају проћи основну обуку у војничким вештинама, а тек онда добити војну специјалност. Таква припрема траје шест месеци.

Дакле, батаљон је спреман за борбу тек шест месеци по доласку војника. Сваке године ови батаљони имају неку врсту „застоја“ од око шест месеци. Да два батаљона не мирују у исто време, један се формира у лето, а други после Божића.

Међутим, ова флуктуација ствара ситуацију да јединица има само два од три борбено спремна батаљона, што негативно утиче на потенцијал бригаде.

Овај проблем би требало да се реши преласком на 15-месечно служење. Такође, да би се надокнадио овај ефекат и повећале способности бригаде, планирано је да се у њој формира и четврти батаљон.

„Са 15 месеци и три циклуса увек ћемо моћи да имамо два од три регрутна батаљона у пуној приправности. Тако ћемо имати ситуацију да су они служили у почетној служби довољно дуго да раде на нивоу бригаде“, каже командант бригаде Норд.

Продужену службу неће добити само војни обвезници „борбених“ батаљона бригаде. Ова иновација биће имплементирана и у неким јединицама за подршку које су директно повезане са оклопно-механизованим батаљонима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *