ЈЕНС СТОЛТЕНБЕРГ НА ЧЕЛУ НАТО ПАКТА ЈОШ ГОДИНУ ДАНА?! Чланице алијансе не могу да нађу компромис око новог канидата

ТВ Фронт/Ревија Обрамба

Садашњи генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, на овој функцији је скоро девет година. Столтенбергова овлашћења су требало да престану 1. октобра прошле године, али су због ситуације у Украјини продужена за годину.

У октобру ове године овај период се завршава, а у многим земљама алијансе чују се гласови о потреби да се Столтенбергов мандат продужи за још годину дана.

О томе пише и амерички сајт Блумберг, позивајући се на неименовани извор. Земље НАТО-а желе да Столтенберг остане, јер не могу да нађу компромисног кандидата да га замени, наводи Блумберг.

Питање избора новог генералног секретара организације биће разматрано на самиту НАТО-а у јулу, где ће земље чланице тражити консензус.

Главни кандидати за место генералног секретара НАТО-а су данска премијерка Мете Фредериксен, британски секретар за одбрану Бен Волас, бивши британски премијер Борис Џонсон и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, али сваки од њих има слабости, наводи Блумберг.

За неке је чињеница да војна потрошња у сопственој земљи не задовољава стандард према Повељи НАТО-а – до 2% БДП-а, други (на пример, бивши премијер Џонсон) имају проблема са подршком у својим земљама…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *