НИГЕРИЈА ПРОШИРУЈЕ ВАЗДУХОПЛОВНУ ФЛОТУ СА 34 АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА ИТАЛИЈАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Нигерија проширује своју флоту ваздушних снага, набављајући 24 лака борбена авиона М-346 и 10 хеликоптера AW-109 Trekker од италијанског произвођача Leonardo.

Према речима портпарола ваздухопловних снага Олусоле Акинбојеве, начелник нигеријског ваздушног штаба Хасан Абубакар састао се са руководиоцима Leonardo у њиховом седишту у Риму како би разговарали о споразуму почетком октобра.

Прва три М-346 планирана су за испоруку почетком 2025. године након што је нигеријско ваздухопловство потписало уговор са компанијом Leonardo у априлу ове године.

У међувремену, хеликоптери Trekker се очекују 2026. године.

Абубакар је такође приметио да ове набавке, посебно М-346, захтевају успостављање центра за одржавање унутар земље за дугорочну подршку.

Различите набавке у области одбране

Нигерија планира да има 50 нових војних ваздухоплова као део своје стратегије за сузбијање терористичких аката које су починили Боко Харам и други побуњеници активни широм земље.

Осим Италије, афричка земља је тражила и Азију да набави више авиона, где је купила серију од четири лака борбена хеликоптера из Индије и четири транспортна авиона CN235-220 из Индонезије.

У току су и разговори о набавци два средња тактичка транспортна авиона Airbus C-295.

Током првог квартала 2024. године, САД су потврдиле продају 12 јуришних хеликоптера AH-1Z Viper у Абуџи вредну милијарду долара.

Међутим, нигеријски аналитичар одбране Мике Ејиофор критиковао је владин фокус на масовну набавку авиона као „преамбициозан“, сугеришући да би Абуџа уместо тога требало да обучава копнене трупе за ефикасну борбу против тероризма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *