ИЗРАЕЛСКИ ВАЗДУШНИ НАПАД ПОТРЕСА БЕЈРУТ, ПОШТО СУ САД НАВЕЛЕ ДА СЕ ПРОТИВЕ ЊЕГОВОМ ОБИМУ

Најмање један израелски напад погодио је јужна предграђа Бејрута рано у среду ујутро, рекли су сведоци за Reuters, неколико сати након што су САД рекле да се противе обиму израелских напада у граду усред све већег броја погинулих и страха од шире регионалне ескалације.

Сведоци Reuters чули су две експлозије и видели облаке дима како избијају из два одвојена кварта у јужном предграђу Бејрута. То је уследило након што је Израел рано у среду издао наредбу за евакуацију у којој се помиње само једна зграда.

Израелска војска је последњих недеља извела нападе на јужна предграђа Бејрута без претходног упозорења, или је издала упозорење за једну област док је ударила шире.

Израелска војска је изјавила да је извршила напад на подземну залиху оружја Хезболаха у јужном предграђу Бејрута Дахија.

Пре напада предузети су бројни кораци за ублажавање ризика од повреде цивила, укључујући и унапређење упозорења становништву у тој области“, саопштила је израелска војска.

Израелска војна наређења за евакуацију такође су погодила више од четвртине Либана, према агенцији УН за избеглице, две недеље након што је Израел започео упад на југ земље за који каже да има за циљ потискивање Хезболаха.

Неке западне земље се залажу за прекид ватре између два суседа, као и у Гази, иако Сједињене Државе кажу да настављају да подржавају Израел и да шаљу противракетни систем и трупе.

У уторак је портпарол Стејт департмента Метју Милер рекао да су САД изразиле забринутост администрацији премијера Бењамина Нетањахуа због недавних штрајкова.

Када је реч о обиму и природи кампање бомбардовања коју смо видели у Бејруту у протеклих неколико недеља, то је нешто што смо јасно ставили до знања влади Израела да имамо забринутости и чему смо се противили“, рекао је он новинарима, усвојивши оштрији тон него што је то Вашингтон заузео до сада.

Привремени премијер Либана Наџиб Микати рекао је у уторак да су његови контакти са америчким званичницима дали “неку врсту гаранције” да ће Израел умањити ударе на Бејрут и његова јужна предграђа.

Бејрут је последњи пут погођен 10. октобра, када су у два удара у близини центра града погинуле 22 особе и срушене читаве зграде у густо насељеном крају.

Либански безбедносни извори рекли су тада да је мета био званичник Хезболаха Вафик Сафа, али да је он преживео. Из Израела није било коментара.

Лидери и циљана ифраструктура

Израел подиже жар на Хезболах који подржава Иран откако је започео упад у Либан након што је прошлог месеца убио лидере и команданте Хезболаха, укључујући његовог ветерана генералног секретара Хасана Насралаха, што је највећи удар на групу у последњих неколико деценија.

У уторак је Нетањаху рекао француском председнику Емануелу Макрону током телефонског разговора да се противи једностраном прекиду ватре и рекао да је “затечен” Макроновим планом да одржи конференцију о Либану, према израелском очитању.

Подсетник француском председнику: Државу Израел није успоставила одлука УН, већ победа која је остварена у рату за независност…“, наводи Нетањахуов кабинет у одвојеном саопштењу.

Јелисејска палата није одмах одговорила на захтев за коментар. Њих двојица су се раније сукобили, укључујући и због Макроновог позива да се заустави продаја оружја Израелу.

Бол и примирје

Пошто су дипломатски напори заустављени, борбе се настављају.

Израелска војска саопштила је у уторак да је заробила три припадника Хезболахових елитних Радван снага и да су они пребачени у Израел ради истраге. Хезболах није коментарисао.

Његов заменик шефа Наим Касем рекао је раније у уторак да ће група коју подржава Иран нанети “бол” Израелу, али је такође позвао на прекид ватре.

Након прекида ватре, према индиректном споразуму, насељеници би се вратили на север и биће направљени други кораци“, рекао је Касем у снимљеном говору.

Израел није одмах коментарисао, који каже да његова операција у Либану има за циљ да обезбеди повратак десетина хиљада становника који су били присиљени да напусте своје домове на северу Израела због напада Хезболаха.

Према подацима либанског министарства здравља, у израелским ударима је погинуло најмање 2.350 људи током прошле године и скоро 11.000 је рањено, а више од 1,2 милиона људи је расељено.

Смрт не прави разлику између цивила и бораца, али укључује стотине жена и деце.

Бројке наглашавају високу цену коју Либанци плаћају док Израел покушава да уништи инфраструктуру оружане групе коју подржава Иран у њиховом сукобу, који је настављен пре годину дана када је почео да испаљује ракете на Израел у знак подршке Хамасу на почетку рата у Гази.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *