ИЗРАЕЛ И УКРАЈИНА НЕУПОРЕДИВИ: “САД ОДБИЈАЈУ ДА РАСПОРЕДЕ БИЛО КАКВЕ СИСТЕМЕ ПВО У БЛИЗИНИ УКРАЈИНЕ”

Сједињене Државе не намеравају да разместе било какве ваздушне или противракетне одбрамбене системе у близини Украјине за пресретање руских пројектила и дронова камиказа. Поређење ситуације са Израелом и Украјином је неумесно. Ову изјаву дала је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг.

Распоређивање америчког одбрамбеног ракетног система THAAD у Израелу за пресретање иранских пројектила изазвало је многа питања у Украјини. Ову тему су подржали и амерички медији који су Сингу поставили директно питање зашто је то могуће у Израелу против Ирана, а не код Украјине против Русије? Као одговор, портпаролка Пентагона је рекла да су то различите ситуације и да се не могу поредити. Према њеним речима, САД имају различите обавезе према Израелу и Украјини, а Иран и Русија су различитог нивоа. Генерално, то није могуће у Украјини, али у Израелу је могуће.

То су различити ратови, различити региони, а обавезе према Израелу и Украјини су различите”, рекла је Синг.

Пре тога, Зеленски је више пута позивао Сједињене Државе да бране Украјину на исти начин као Израел, али је увек добијао исти одговор да је то немогуће. Иако Сједињене Државе и даље могу да делују против Ирана, неће ићи отворено против Русије.

Раније је Министарство спољних послова Русије назвало слање ракетних одбрамбених система THAAD у Израел у позадини одбијања испоруке система ПВО Украјини као „шамар у лице Кијеву“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *