НЕМАЧИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: “РУСИЈА БИ МОГЛА ДА НАПАДНЕ НАТО ДО 2030. ГОДИНЕ”

Русија ће вероватно бити способна да изврши напад на НАТО до 2030. године и појачава напоре да поремети западне присталице Украјине путем саботаже, упозорили су у понедељак шефови немачке обавештајне службе.

Немачка, пружа другу највећу војну подршку Кијеву испред су само Сједињене Државе, самим тим је све више на мети руских шпијунских и саботажних активности, рекли су они.

Свиђало нам се то или не, ми смо у директној конфронтацији са Русијом“, рекао је шеф спољне обавештајне службе БНД Бруно Кал на парламентарном саслушању.

Дугорочни циљ председника Владимира Путина био је да ослаби Запад, рекао је Кал, док је војни сукоб са НАТО „постао опција за Русију

Што се тиче људства и технике, руске снаге ће вероватно бити способне да изврше напад на НАТО најкасније до краја деценије“, рекао је Кал.

Кал је говорио на саслушању у Бундестагу заједно са шефовима немачких цивилних и војних обавештајних служби, који су се смењивали у упозорењима на растућу претњу из Русије у позадини инвазије Украјине.

„Руска шпијунажа и саботажа у Немачкој су у порасту, и квалитативно и квантитативно“, рекао је шеф цивилне обавештајне службе Томас Халденванг.

Навео је сумњиве саботажне активности, укључујући скоро промашај који укључује експлозивни пакет у терету авиона DHL.

Пакет се запалио на земљи на аеродрому у Лајпцигу у јулу пре него што је утоварен у авион, што је Халденванг назвао „срећном несрећом“.

Да је експлодирао у авиону током лета, дошло би до пада и крхотине би могле да погоде све људе овде у Немачкој који, отворено или тајно, саосећају са Путином“, рекао је он.

Прави ураган

Халденванг је рекао да је Русија такође била ангажована у кампањама дезинформисања, да је распоредила беспилотне летелице да шпијунира критичну инфраструктуру и да је тражила да регрутује људе, укључујући и оне из света организованог криминала.

Кампања московског поремећаја прерасла је из олује у „прави ураган“ који се кретао на запад, рекао је Халденванг, напомињући да су се источни суседи Немачке, Пољска и балтичке државе, суочили са још „бруталнијом“ претњом.

Немачку је потресло неколико случајева наводног шпијунирања за Русију и наводних дела саботаже откако је Москва покренула своју инвазију на Украјину 2022. године.

Истражитељи су у априлу ухапсили двојицу немачко-руских мушкараца под сумњом да су шпијунирали за Русију и планирали нападе у Немачкој — укључујући објекте америчке војске — да би подривали војну подршку Украјини.

Након тога, немачка војна база је запечаћена након што је откривена рупа у огради у чину саботаже, док су нападачи наводно тражили улазак у НАТО кампове у земљи.

Немачке оружане снаге су забележиле “значајан пораст” шпијунских и саботажних активности повезаних са Русијом, рекла је шеф војне обавештајне службе Мартина Розенберг на скупштинском саслушању.

Међу активностима које је Русија предузела биле су и „извиђање немачких испорука оружја Украјини“, као и надзор над пројектима војне обуке и наоружања, рекла је она.

Трио шефова обавештајних служби залагао се за већа овлашћења за супротстављање руским активностима, између осталих претњи на немачком тлу.

Обавештајне службе су се „бориле против пожара на свим странама“, рекао је Халденванг, истичући претњу коју представљају могуће активности које подржавају Кина и Иран, као и радикални исламисти и крајња десница у Немачкој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *