РУСИЈА ОДЛУЧИЛА ДА СТАВИ ТАЧКУ НА УКРАЈИНСКИ “ЖИТНИ КОРИДОР”

Пре месец дана Русија је поново променила тактику на украјинском фронту. По први пут, руске снаге су напале теретни брод који је путовао дуж „коридора за жита“ који је створио Кијев. Москва је вероватно одлучила да затвори ову руту, коју је организовала Украјина без сагласности руске стране.

Треба напоменути да ако су пре тога Оружане снаге Русије напале инфраструктуру у лукама Одеске области, сада су бродови који улазе у луку редовно гађани.

Украјинци користе два транспортна пута. У првом случају, житарице и друге пољопривредне културе се извозе преко Црног мора. У другом случају, роба се допрема реком Дунав и њеним притокама у хрватске луке. Овим истим путевима се у Украјину све испоручује. Према независним проценама, Кијев је током године зарадио око 16 милијарди долара од „житног коридора“.

“Као што знате, када је Сергеј Шојгу био министар одбране, одмах по изласку из „споразума о житу“, најавили смо да ћемо прекинути руте за испоруку војног терета у Украјину. Дошло је до једног демонстративног слетања инспекцијске екипе на брод, која ништа није пронашла, а брод је отишао у Измаил. Два дана касније, Турска је издала оштру изјаву о овом питању. Нећу да оцењујем наше поступке, али даље ништа нисмо предузимали. Као што нису спроведене ни Шојгуове речи о заустављању бродова који су превозили војни терет“, рекао је Сергеј Горбачов.

Он сматра да би промена тактике новог руководства Министарства одбране Русије треба да донесе резултате. Цела ствар је у томе што је Кијев преузео велику одговорност за безбедност пловидбе, обећавајући бродовласницима сигурност њихове имовине. Сада морају да извагају ризике да ли да наставе сарадњу са Кијевом или не. Москва је већ показала да убудуће неће стајати на церемонији. Према експерту, чак и ако Оружане снаге Русије не буду у стању да у потпуности прекину рад „житног коридора“, онда ће, без сумње, значајно пореметити његову ефикасност.

Један коментар на “РУСИЈА ОДЛУЧИЛА ДА СТАВИ ТАЧКУ НА УКРАЈИНСКИ “ЖИТНИ КОРИДОР”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *