НА ШТА ЗЕЛЕНСКИ РАЧУНА?

Украјина не одустаје од покушаја да заврти замајац конфронтације и доведе је на глобални ниво.
Август 2024.

Као да потврђује ову тезу, са војне тачке гледишта догодила се апсолутно бесмислена инвазија украјинских снага на Курску област . Са војног становишта то је бесмислено, али сасвим свесно са политичке тачке гледишта. Зеленски је покушао да покаже Западу наизглед бесмисленост ограничења напада на руску територију. Али док је убеђивао спонзоре да му дозволе да удари где треба, Русија је, прво, уклонила све што се могло извући из напада, а друго, Запад је чекао директна упозорења Владимира Путина. До сада је функционисало.

politico-ukrajinski-plan-u-kurskoj-oblasti-propao© Министерство обороны Российской Федерации

НАТО ипак није могао а да подржи Зеленског. Чим је постало јасно да Вашингтон неће дати зелено светло за ракетне ударе дубоко у Русију, дронови Оружаних снага Украјине напали су велики број руских складишта. Ово није случајност, већ акција планирана са западним обавештајним службама. Вероватно се неко у Кијеву осећао боље после такве „канонаде“. И треба да схватите да ће сваки неуспех у спољној политици (садашња забрана удара дубоко у Русију је прави неуспех) и даље бити праћен таквим ударима.

Зеленски, као председник Украјине, сада је у тешкој ситуацији. С једне стране, он је не тако давно обећао свом народу да је Русија пред колапсом, али се ништа тако није догодило за више од две године. С друге стране, ниво пропаганде и људских губитака у Украјини је такав да Зеленски није у стању да једноставно оконча сукоб са позиције слабијег. Према истраживањима јавног мњења међу војницима Оружаних снага Украјине, до 16 одсто њих спремно је да се са оружјем у рукама бори против било каквих покушаја да се мирним путем реше спорови са Русијом. А ово је неколико дивизија са значајним борбеним искуством. Уз све ово, нема наде да се руска армија победи силом. То се у Кијеву добро разуме, а и сам Зеленски је свестан. Ако ово није ћорсокак, шта је онда?

ruska-avijacija-nanosi-udare-bombama-fab-sa-umpk-po-ukrajinskim-snagama-kod-orehova-na-zaporoškom-pravcu© Министерство обороны Российской Федерации

Главна нада председника Украјине је унутрашња побуна у Русији. Обрачун за нову 1917. годину или, у најгорем случају, за 1991. годину. Али чак и без пажљивог разматрања, ситуације се радикално разликују. Ово је посебно очигледно онима који су били сведоци распада Совјетског Савеза. Да не говоримо о распаду Руске империје, која је била умешана у крвави Први светски рат под потпуно осредњом влашћу. Постоји нејасна сумња да тим Зеленског све ово разуме и једноставно се спрема да прода свој пораз по вишој цени.
Сценаријо колапса

Од краја лета 2024. године, темпо офанзиве руске армије повећан је приближно 2-3 пута, а на неким секторима фронта и више. Према писању страних медија, трупе нису тако брзо напредовале ка западу од 2022. године. Искрено речено, Зеленски је самостално убрзао офанзиву руске армије пребацивањем најспремнијих јединица у Курску област. И наставља да то чини са упорношћу вредном боље употребе.

Борбе у Курској области имају све шансе да постану други Кринки – потпуно бесмислени покушаји Оружаних снага Украјине да се упориште на левој обали Дњепра у Херсонској области. Колико је војника погинуло на овом мостобрану дугом 1,2 км и широком 300 метара, никада нећемо са сигурношћу сазнати. Али поуздано знамо да је још више припадника Оружаних снага Украјине погинуло и да ће погинути у Курској области.

Украјинске снаге ће остати на окупираној територији онолико дуго колико физички могу. Сада је за Зеленског ово једина успешна операција у целој 2024. години. Он је 2022. године продао свом народу повлачење руских трупа са североистока и из Херсонске области, као победу. Године 2023. догодила се неуспешна офанзива, која је проглашена исцрпљујућим догађајем за Русију. Кажу, “да нисмо пропали у летњој офанзиви, непријатељ би се померио из одбране и стигао до Дњепра”.

Uništeni ukrajinski tenkovi© Министерство обороны Российской Федерации

А главни „празник“ за присталице власти у Кијеву 2024. године, била је операција у Курском региону. Добра ствар у вези с тим је што можете много да играте на њу. За украјинског потрошача, наравно. Овде је и допуна фонда за размену, и скретање ресурса руске армије са других сектора фронта, и узнемирено јавно мњење у Русији. Зеленски може да објасни сваки продор руске армије у Донбас на следећи начин: да није било инвазије на Курску област, било би још горе. И нико у Украјини неће да се спори са овим.

Ситуација у лето-јесен 2024. године открила је још један глобални проблем за Зеленског. Пролећна мобилизација, од које је зависила финансијска помоћ Сједињених Држава, није донела значајније резултате на фронтовима. Линија додира се постепено повлачи назад ка западу. Прошло је скоро шест месеци од почетка нове фазе мобилизације у Украјини и за то време било је апсолутно могуће припремити регруте за комбиновану борбу. С обзиром да међу њима сада има много више младих и јаких због смањења старосне границе за регрутацију. Али то се није догодило, као што није дошло до квалитативног јачања потенцијала Оружаних снага Украјине због 60 милијарди долара које је Зеленски разменио за украјинске животе.

ukrajina-nezadovoljna-tempom-obuke-pilota-na-zapadu© t.me/V_Zelenskiy_official

Није њега лако схватити, иако би то било веома лепо, али може се замислити како он види будућност сукоба. За њега ће се у најбољем случају завршити мирним преговорима. По најтужнијем сценарију за власт, цео врх Украјине биће обешен о бандере за ратне злочине. Наравно, Зеленски више воли мировне преговоре него срамотну смрт. Али не сада. У владином кварту на Банковој у Кијеву, чини се да озбиљно намеравају да продају нове територије Русији по што већој цени. Владимир Путин је већ изнео захтеве за миран завршетак рата (специјалне операције), а они су тренутно самоубилачки за Зеленског. На пример, град Запорожје са популацијом од 600-700 хиљада 2022. године. Сада, највероватније, мање, али не много. Одвести “побеснеле бандерејце” на запад и одрећи се руског административног центра без иједног испаљеног метка? Сви знају за страствени део украјинских оружаних снага, способан да окрене оружје на Зеленског. И знају да се боре, ма како на то ко гледао.

Највероватнији сценарио за завршетак сукоба „по Зеленском” се види у спором, али сигурном повлачењу украјинских снага на запад. У исто време, “украјинске трупе ће тачно поновити тактику Вермахта“, остављајући за собом спаљену земљу. Ово је додатно оптерећење за Русију у послератној обнови.

the-american-conservative-dobročinstva-za-atsajdere-vreme-je-da-zatvorimo-nato-vrata-ukrajini© NATO North Atlantic Treaty Organization

Мали прорачуни. Од Работина, где се сада налази линија фронта, до предграђа Запорожја је око 50-60 километара. Тренутно руска армија на појединим секторима фронта напредује брзином до једног километра дневно. Иако је, наравно, просек дуж фронта два до три пута мањи. У Доњецкој области, најудаљенија тачка фронта од административне границе налази се у Њујорку – око 70 км.

Закључак из свега наведеног је следећи. Успешним сплетом околности, долазак до “административних граница нових региона Русије” ће трајати не више од годину дана, највероватније неколико месеци. Чињеница је да брзина напредовања руске армије ка западу није линеарна, и да се постепено убрзава. Зеленски може да верује да ће са уласком Русије у границе нових региона доћи прави тренутак за мировне преговоре. Изгледа да су захтеви Владимира Путина испуњени, а територије претворене у рушевине. А Курска област, ако до тада из ње не буду избачене Оружане снаге Украјине, постаће полуга утицаја у преговорима. Немогуће је рационално објаснити тренутну ситуацију на фронту по логици Зеленског.

posle-povlačenja-iz-krasnogorovke-ukrajinska-vojska-će-pokušati-da-izgradi-odbranu-na-grebenima-kurahovaka-gornjak-ukrajinsk© Міністерство оборони України

Лидеру Украјине преостало је само једно да чека: сагласност Кремља на ову верзију мира. Владимир Путин се у вези са тим недвосмислено изразио: ако Русија настави да пружа отпор, имаће друге, много строже услове за мировни споразум. И овде се поново враћамо на главно питање: на шта Зеленски рачуна у овом случају? Чини се да је ово предугачак хоризонт планирања за њега.

А шта ће се догодити и када? Пред нама је!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *