СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ: “ВОЈНИ ОДГОВОР КИНЕ ЈЕ НЕОПРАВДАН И РИЗИКУЈЕ ДАЉУ ЕСКАЛАЦИЈУ”

Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер издао је саопштење као одговор на војне вежбе Народне Републике Кине позивајући Кину да буде уздржана у региону Тајванског мореуза, а истовремено је потврдио посвећеност САД миру и дипломатским споразумима.

Саопштење је издато у недељу увече по америчком времену и понавља да су Сједињене Државе „озбиљно забринуте“ због реакционарних кинеских војних вежби у региону, укључујући Тајвански мореуз. У саопштењу се позива НР Кина да буде уздржана и избегне акције које би додатно подстакле регионалне тензије, додајући да су Тајвански мореуз и околни региони „од суштинске важности за регионални мир и просперитет“ и истичући да је то сада питање од међународног значаја.

У саопштењу се закључује да ће САД наставити да надгледају активности НР Кине и да координишу са савезницима по питањима од заједничког интереса. У Милеровој изјави се такође наводи да су САД и даље посвећене поштовању политике једне Кине, „вођене Законом о односима са Тајваном, три заједничка саопштења и Шест уверавања“.

Милерова изјава је дата као одговор на војне вежбе кинеске војске у којима су јединице војске, морнарице, ваздухопловства и ракетних снага Кине послате у већину области око Тајвана као одвраћање од „сепаратистичких снага које траже независност“, према вишем капетану кинеске војске. Ове вежбе су одговор Кине на прославе Дана државности Тајвана, одржане 10. октобра, и изазвале су широку међународну пажњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *