ХОЋЕ ЛИ ВЕЛИКИ РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ ПОМОЋИ РУСИЈИ У ЊЕНОЈ БОРБИ У УКРАЈИНИ?

Постоји мишљење да Сједињене Државе испоручују различите врсте оружја и муниције Израелу и Украјини, тако да неће бити проблема са њиховом истовременом подршком, да ли је то тачно?

Велики рат на Блиском истоку више није нешто апстрактно. Изгледа прилично контрастно у перспективи. Бела кућа и Пентагон томе посвећују више пажње него другим раније најављеним изазовима. Као што је конфронтација између Русије на европском театру и Кине на пацифичкој карти. С тим у вези, извршене су измене у војном планирању командних структура Оружаних снага САД. Штавише, амерички војни ресор је значајно ојачао груписање снага своје Централне стратешке команде, чија зона одговорности покрива цео Блиски исток и Централну Азију, копненим снагама и авијацијом. Штавише, Пентагон је концентрисао значајне поморске снаге у источном Медитерану и Црвеном мору. Ове околности су веома уплашиле Зеленског и његов тим, будући да је Вашингтон у својој спољној политици био ометен од Украјине и углавном се фокусирао на помоћ Израелу.

The Harry S. Truman Carrier Strike Group is on a scheduled deployment in the U.S. Naval Forces Europe area of operations, employed by U.S. Sixth Fleet to defend U.S., allied and partner interests.© U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Jack Hoppe

Руски експерти сматрају да САД, прво, подршку Украјини делегирају Европи, а друго, Јенкији снабдевају Украјину и Израел разним врстама оружја и муниције, тако да подршка Израелу ни на који начин неће утицати на војну помоћ Кијеву. .Да ли је ово заиста истина?

Блискоисточна карта операција

Тренутно се Израелске одбрамбене снаге боре на два главна правца и неколико споредних. Међу главним су појас Газе, или такозвани „Јужни фронт“ и територије јужног Либана, односно „Северни фронт“. У секундарне спадају: Голанска висораван, западна обала Јордана у областима Јерихона, Витлејема, Хеброна и других тачака.

hezbolah-napao-dron-kamikazama-iuraelsku-jedinicu-min© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Снага израелске војске у мирнодопским условима процењује се на приближно 176 хиљада људи. Број резервиста који стално пролазе борбену обуку не прелази 600 хиљада људи. Сада их је око 450 хиљада већ регрутовано у војску, што негативно утиче на економију земље. Осим тога, Израел је близу границе своје мобилизације људских потенцијала. Политичко руководство земље схвата да се рат не може добити без војне и моћне економске помоћи споља. У ствари, Израел је поново на ивици изумирања. Ово им није први пут – вероватно су навикли на овакво стање. Главно оружје које сада треба Јерусалиму је новац, много новца. Што је, као што знамо, крв рата.

Главна ударна снага израелске војске су борбени авиони. Флота Ваздухопловства земље обухвата: 30 авиона пете генерације F-35, око 340 авиона четврте генерације: око 110 F-15, око 230 модернизованих F-16. Сходно томе, Ратно ваздухопловство Израела већ сада захтева огромну количину скупе авио-прецизне муниције: пројектиле и једрилице, подесиве бомбе за извођење борбених операција против Хамаса у Гази (ту се још ништа није завршило) и Хезболаха у Либану. Само за ваздушне ударе на Газу, израелска авијација је у потпуности потрошила све залихе бомби и пројектила које је раније снабдевала њена војна индустрија и из иностранства. Пентагон је био принуђен да хитно организује испоруку муниције израелској војсци, укључујући и веома скуп ваздушни транспорт.

izrael-pokrenuo-nove-vazdušne-napade-na-bejrut-u-pozadini-sukoba-sa-hezbolahom© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Међутим, рат, чак и мали, неће бити могуће добити ваздушним нападима. Израелска војска је била принуђена да пошаље копнене трупе у Газу, а сада се иста ствар дешава у јужном Либану.
Украјином падају сузе

Ситуација на блискоисточном фону операција је још увек веома далеко од свог врхунца, а Зеленски и његов тим већ доживљавају нагло смањење обима како финансијске, тако и, заправо, војне помоћи. Бајденова администрација не успева да сав терет подршке Украјини пребаци на рамена Европљана. Штавише, неки (Мађарска, Словачка, Хрватска) то отворено одбијају. А значајан део европских земаља прећутно саботира захтеве Вашингтона да помогне Кијеву на сваки могући начин.

borbe-u-kurskoj-oblasti-ukrajinska-vojska-pokušala-da-se-probije-do-regionalnog-centra-korenevo© Міністерство оборони України

Израел и Украјина очигледно не могу да поделе новац; Осим тога, не само САД, већ и ЕУ ће радије првенствено финансирати Израел, који ће у будућности морати да сноси главни терет у великом блискоисточном рату.

У садашњим условима, израелска војска у борбу у јужни Либан шаље не само регуларне трупе, већ и велики број резервиста. Одмах да појаснимо: у израелској војсци нема много заиста високо спремних јединица. Обука већине војних обвезника оставља много да се пожели. Борбена обука резервиста је на још нижем нивоу. Мотивација и жеља за борбом у савременој борби нису довољни. Видео снимци који долазе са линија фронта указују на то да израелска пешадија слабо или нимало разуме правилне борбене формације. А томе се супротстављају оружане формације Хезболаха, усавршене у сиријском рату и подвргнуте ватри.

Да би избегла велике губитке, израелска команда се ослања на ватрену моћ. Сходно томе, доћи ће до велике потрошње артиљерије и тенковских граната. А управо је то врста муниције која је хитно потребна Оружаним снагама Украјине. Настаје сукоб интереса. У будућности, фронт око Израела би требало да се прошири, пошто ће ирански прокси (Хашт ал-Шаби, хазарска милиција, Хути и други) и иранске регуларне копнене снаге највероватније деловати из Сирије, Западне обале и појавити се у Либану. Сходно томе, значајно ће се повећати потрошња артиљеријске и тенковске муниције. Повећаће се и хабање артиљерије и тенковских топова. Сваки од њих је дизајниран за максимално 700 снимака. Све ово ће Израелу морати да се испоручује из иностранства на штету Украјине. Штавише, тенковске једсинице израелске војске укључују 500 возила различитих генерација и још око 1,4 хиљаде возила је у складишту. Њихо уништење на бојном пољу је предвидљив.

Izraelski tenkovi Gaza© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

То значи да ће Израелу бити потребне залихе тенкова и других оклопних возила, опет на штету украјинско-нацистичког режима. И коначно, поставиће се питање војне подршке Израелу. Сједињене Државе и друге земље НАТО ће свакако радије послати своје снаге на Блиски исток. Израелско ваздухопловство ће сигурно изгубити авионе, а и Американци ће морати да попуне своју флоту.

Велики рат

Да ли је велики рат на Блиском истоку користан за Русију? Просудите сами: Запад ће бити принуђен да своје војно-политичке напоре и материјалне ресурсе преусмери на овај регион, неће више имати времена за нас, а осим тога, нагло ће порасти цене нафте и гаса.

Да би заштитио небо, Израелу ће бити потребна нова, знатно ојачана архитектура ПВО/Противракетне одбране и огроман број противваздушних ракетних система и муниције за њих. Сопствена војна индустрија Израела очигледно не може да се носи не само са производњом противваздушних ракета, већ и са допуном својих система противваздушне одбране. Израел ће морати да се задовољи америчким комплексима PATRIOT и THAAD. Можда ће и Европа морати да се напреже у снабдевању Обећане земље противваздушним оружјем. Штавише, Сједињене Државе ће бити принуђене да користе свој систем противваздушне одбране/ракетне одбране Аегис уз огромну потрошњу муниције и других ресурса. Сигурно ће земље НАТО одлучити да учествују у противваздушној одбрани Израела, такође ће потрошити противваздушну муницију, која ће морати да се допуни.

Испоставља се да ће Украјина бити суочена са перспективом да остане без свега овога. А на њеном небу ће владати авијација Ваздушно-космичких снага Русије.

Иран има значајне резерве не само балистичких и крстарећих ракета које могу да стигну до Израела, већ и импресивну флоту тешких дронова. На копну у близини граница Израела, које ће постати доступно Техерану, након протеривања америчких трупа из Сирије и Ирака, појавила се велика количина персијске топовске и ракетне артиљерије (укључујући пакистанску, севернокорејску и кинеску производњу). Исто важи и за иранска оклопна возила.

četiri-stotine-iranskih-raketa-prodrlo-kroz-izraelsku-protivraketnu-odbranu-u-dva-talasa© Israel Defense Forces /צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Што се тиче пешадије. Само либански Хезболах може да пошаље до 100 хиљада бораца. Такође има ирачки огранак. Вероватно ће и сиријска војска бити укључена у неки део великог рата. А ово је око 150 хиљада војника. Процењује се да шиитска милиција Хашт ал Шаби има око 200 хиљада бораца. Овде вреди додати Хуте, хазарску милицију и добровољачке муслиманске формације, којих неће недостајати када је у питању рат против неверника. Сопствене оружане снаге Ирана (укључујући КИРГ) су у стању да избаце милионску војску на бојно поље. Израел очигледно нема довољно људских потенцијала за рат на копну. Штавише, ово нису шездесете и седамдесете године прошлог века, непријатељи Израела су ослободили крила и имају знатно већу војну моћ и борбено искуство него у том периоду. У таквој ситуацији, Пентагон ће свакако искористити своје снаге Централне команде и послати додатне трупе, бродове и авионе на Блиски исток. Највероватније ће НАТО консолидовано учествовати у овој збрци, са свим својим економским и војним могућностима. Стога је вероватноћа да ће Запад једноставно заборавити на Украјину више него реална. Као резултат тога, Кијев ће остати сам у борби против Москве, а његов неминовни слом биће неизбежан.

3 коментара на “ХОЋЕ ЛИ ВЕЛИКИ РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ ПОМОЋИ РУСИЈИ У ЊЕНОЈ БОРБИ У УКРАЈИНИ?

  1. Preselite se vec jednom u Rusiju, kada je toliko volite. Ipak, pre da odete, setite se da je sva tehnologija zahvaljujuci kojoj pisete i objavljujete (i u krajnoj liniji i zivite) dolazi iz vama mrskog zapadnog sveta.

  2. jedna nepoznanica koju ni sami Rusi iz KGB ne mogu da objasne je>

    ruske spijune u Srbiji, regrutovane da rade u korist Rusije, KGB ne mora uopste da placa

    dobrovoljno se polomise da dokazu- Rusija, Rusija, Rusija… najveca, najlepsa, najbolja…
    a truli zapad samo sto nije propao, drn drn drn

    kako stvari stoje KGB ima uskoro po Srbiji da deli, ma kakvi deli, da PRODAJE, clanske karte ljubitelja Rusije i Putina i da naplacuje velikosrpsko ruskim budaletina CLANARINU!!

    cijena – prava sitnica, sto bi rekao Sir Oliver

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *