ЕГИПАТСКА ВОЈСКА ПРВИ ПУТ ПРИКАЗАЛА СИСТЕМ ПВО IRIS-T SL

Египатска војска је први пут приказала свој нови систем противваздушне одбране Deihl Defence IRIS-T Surface Launched (SL), када је председник Абдел Фатах ел-Сиси извршио инспекцију 6. оклопне дивизије 8. октобра.

Шест лансера IRIS-T и две контролне станице за систем приказане су формиране са одељењем у телевизијском преносу догађаја, који се одиграо на инспекцијском полигону који се може идентификовати као један око 40 км југозападно од Исмаилије. Компоненте нису идентификоване као да су из IRIS-T, већ су означене на арапском као систем Saqr (Соко).

Hensoldt TRML-4D радар за систем представљен на паради опреме. Телевизијски коментатор описао је систем Saqr немачке производње као један од најмодернијих система противваздушне одбране на свету, рекавши да може да открије до 1.500 циљева на свим висинама и истовремено прати 400, укључујући и оне са малим радарским одразом.

IRIS-T SL може да користи ракету SLS која је развијена од Deihl ракете ваздух-ваздух IRIS-T или SLM већег домета. Немачка штампа је у септембру 2018. године објавила је да је Берлин одобрио продају IRIS-T SLM Египту. Деихл никада није потврдио идентитет купца који је дао прву поруџбину за IRIS-T SL са SLM пројектилима, али је у јануару 2022. године објавио да је систем успешно тестиран у реалним условима први пут крајем 2021. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *