ОБУКА ЈЕДИНИЦА ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ И АБХО ЗА УЧЕШЋЕ У МИРОВНИМ МИСИЈАМА

У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ у току је тактичко увежбавање у оквиру припрема за вежбу евалуације “Штит-07”, јединица војне полиције и атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) Војске Србије, опредељених за учешће у мултинационалним операцијама према програму „Концепт оперативних способности“. 

Припадници ових јединица из састава Копнене војске пролазе свеобухватне припреме и комплексну обуку како би достигли захтевани ниво оспособљености за извршавање задатака у међународном окружењу и континуирано имају одређени степен вредновања припремљености за наведене задатке.

Декларисани водови тренутно реализују последње припреме пред извођење вежбе, кроз коју ће бити спроведена завршна провера другог нивоа, а обавиће је мултинационални евалуаторски тим. Овим ће се заокружити четворогодишњи циклус обучавања јединица, које, након успешно изведене вежбе, добијају сертификат о борбеној спремности, који се занавља сваке четири године. 

У завршној фази колективна обука усмерена је на примену дефинисаних тактика, техника и процедура у различитим ситуацијама, што јединицама омогућава обављање задатака у мултинационалним операцијама, односно доприноси интероперабилности и борбеној готовости снага.

Према речима заменика команданта 246. батаљона АБХО потпуковника Бојана Влајића, јединице се тренутно ангажују за увежбавање процедура и техника које су неопходне за проверу њихове борбене готовости, а у складу са листом питања за оцењивање по „Концепту оперативних способности“.

— Декларисани вод из састава 246. батаљона реализује кључне садржаје обучавања који су дефинисани као главна изјава способности, према поменутом концепту, односно тежиште је на реализацији обуке из РХБ деконтаминације људи, наоружања, техничких средстава, земљишта и објеката над земљиштем — појаснио је потпуковник Влајић.

Командир чете у Петом батаљону војне полиције капетан прве класе Немања Поповић објаснио је да је овај декларисани вод Војске Србије формиран 2020. године и намењен је за ангажовање у мултинационалним операцијама

— Јединица се налази у фази припреме за реализацију НАТО евалуације НЕЛ-2 с тежиштем на обуци за реализацију војно-полицијских послова у међународном окружењу, попут блокаде и претреса терена, сузбијања криминалитета, успоставе и контроле зоне операције, осматрачких станица, привремених и сталних контролних пунктова, противтерористичких операција — истакао је капетан прве класе Поповић.  

„Концепт оперативних способности“ представља један од облика сарадње у оквиру програма Партнерство за мир, чијом применом Војска Србије достиже стандарде интероперабилности и развија оперативне способности декларисаних јединица за учешће у мировним операцијама.

Осим наведених водова војне полиције и АБХО, Војска Србије у својим саставима поседује оспособљене и борбено спремне јединице различитих специјалности, које су обучене према овом концепту. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *