САД ДОНИРАЈУ ПЕРУУ ХЕЛИКОПТЕРЕ UH-60 BLACK HAWK

Стејт департмент затражио је од Конгреса САД да одобри законодавну резолуцију којом се одобрава „Споразум између Владе Сједињених Америчких Држава и Владе Републике Перу о донацији девет хеликоптера UH-60 Black Hawk и пратеће опреме. “, потписан у Лими, 13. августа, између Амбасаде Сједињених Америчких Држава и Министарства унутрашњих послова Перуа (MININTER).

Према условима споразума, девет Сикорски Sikorsky UH-60 Black Hawk ће заменити 24 Bell UH-1H Huey II којима тренутно управља Дирекција за полицијску авијацију (DIRAVPOL) у операцијама искорењивања коке и борбе против дроге. Од ових последњих, 18 је наводно у функцији, а 6 је на одржавању и ускладиштено је у Сједињеним Државама.

Хеликоптери UH-1H Huey II додељени су DIRAVPOL у складу са „Оквирном конвенцијом за борбу против илегалне трговине дрогом из 1991. године.

Од 2018. до фебруара 2024. године Сједињене Државе су безуспешно покушале да пренесу власништво над UH-1H Huey II, вредним око 40 милиона долара, на Перу. Али то им није успело, те су САД садапонудиле само 9 UH-60 Black Hawk.

Програм испоруке UH-60, који ће бити базиран на аеродрому Capitán FAP David Abensur Rengifo (Pucallpa) ће се спроводити у периоду од шест година. У првој години, шест пилота и 20 специјалиста за одржавање DIRAVPOL, одабраних по стандардима Канцеларије за борбу против наркотика и спровођење закона (INL) Амбасаде Сједињених Држава, похађаће одговарајуће курсеве обуке.

Поред тога, били би испоручени симулатор лета и симулатор одржавања. Током те прве године, 10 UH-1H Huey II ће бити повучено из употребе. У сваком тренутку, од преосталих 14, најмање један ће бити у стању FOL (Foward Operating Location) да би се задовољиле оперативне потребе.

У другој години, Перу ће добити шест UH-60 Black Hawk. Још 10 пилота и 20 стручњака за одржавање биће обучено, а седам UH-1H Huey II ће бити повучено из употребе. У трећој години требало би да стигну остала три UH-60 Black Hawk, а последњих седам UH-1H Huey II ће бити демонтирано. Те године обуку ће проћи још 12 пилота, 18 чланова ваздухопловне посаде и 16 специјалиста за одржавање.

До четврте године, DIRAVPOL мора имати најмање два UH-60 Black Hawk оперативна у MOB (Main Operating Base) условима; док ће у петој години власништво над UH-60 Black Hawk бити пренето на Перу ако се испуне одређени услови.

Трошкови одржавања и рада UH-60 Black Hawk се процењују на 20 милиона долара и Перу их мора постепено преузимати. Од ове суме, 20%, око 4 милиона долара, биће претпостављено од друге године. Почевши од треће године, износ ће бити 6 милиона (30%), 8 милиона (40%) и 12 милиона (60%) у петој години.

Свих 100% оперативних трошкова и трошкова одржавања ће преузети Перу у шестој години, након „завршетка прелазног периода и претпоставке да дође до преноса власништва на хеликоптере“. Поред тога, Дирекција полицијског ваздухопловства, након трансфера, мора да уговори одговарајуће полисе осигурања за посаду и путнике, и да припреми оперативне приручнике који покривају процедуре за летење, обуку и безбедност и администрацију у складу са процедурама INL и прописима Међународне организације цивилног ваздухопловства (ICAO).

Коначно, споразум предвиђа да ће Перу дати „Влади Сједињених Држава приступ објектима у којима ће UH-60 радити за праћење крајње употребе и ревизију ваздухопловног програма“, односно приступ свим сродним евиденцијама о ваздухопловству: посади, операцијама, обуци, логистици и одржавању, и да се „осигура да се донирани хеликоптери не продају, испоручују трећим лицима или интерно преносе унутар Владе Перуа, без претходног одобрења владе Сједињених Држава“.

5 коментара на “САД ДОНИРАЈУ ПЕРУУ ХЕЛИКОПТЕРЕ UH-60 BLACK HAWK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *