У ИЗРАЕЛСКИМ ВАЗДУШНИМ НАПАДИМА НА БЕЈРУТ, ВИСОКИ ЗВАНИЧНИК ХЕЗБОЛАХА ИЗБЕГАО СМРТ

Високи званичник Хезболаха Вафик Сафа за длаку је избегао покушај атентата током израелских ваздушних напада на центар Бејрута, који су резултирали смрћу двадесет и две особе и рањавањем њих на десетине.

Високи званичник Хезболаха преживео је израелски покушај убиства у четвртак у Бејруту, јавила је новинска агенција Reuters позивајући се на безбедносне изворе. Напад је био део већег таласа израелских ваздушних напада у којима су погинуле двадесет и две особе, што је појачало текући сукоб између Израела и Хезболаха који подржава Иран.

Ваздушни напади су били једни од најсмртоноснијих у више од годину дана, сравнили су зграде у два насеља и ранили на десетине грађана Бејрута. Израелски напади су такође угрозили мировне снаге Уједињених нација у јужном Либану, што је изазвало гнев и нове оптужбе за кршење међународног права.

Конфликт Израел-Хезболах: развој догађаја у последња 24 часа

Вафик Сафа, шеф Хезболахове јединице за везу и координацију, био је мета израелског покушаја атентата, али је преживео. Хезболахова телевизија Al Manar потврдила је да је покушај убиства пропао, наводећи да Сафа није био унутар циљаних зграда у време напада.

Покушај атентата на Сафу, који се бави безбедносним и политичким питањима милитантне групе, сигнализира све већи фокус Израела на званичнике Хезболаха, прелазећи даље од војних команданата и највиших вођа групе.

Израелски ваздушни напади на центар Бејрута у четвртак су гађани две стамбене зграде у одвојеним насељима, што је резултирало смрћу 22 особе и повређено 117 других, саопштило је либанско министарство здравља.

У нападима је срушена осмоспратна зграда и оштећени доњи спратови друге, остављајући два насеља у диму и пламену. Сведоци су рекли за CNN да су у уништеној згради били смештени недавно расељени људи.

Израелске снаге пуцале су на мировне снаге УН у јужном Либану, ранивши двојицу. Инцидент је изазвао широку осуду и подстакао је Италију да у знак протеста позове израелског амбасадора.

Мировне снаге УН остаће у јужном Либану упркос израелским нападима, рекао је портпарол UNIFIL Андреа Тененти, назвавши ситуацију “једним од најозбиљнијих догађаја” које су видели у протеклој години.

Портпарол америчког Стејт департмента изјавио је да Израел треба да предузме “све изводљиве кораке” да заштити цивиле током својих војних акција, након смртоносних удара на Бејрут. Док САД подржавају право Израела да се брани од Хезболаха, „битно је како то ради“, рекао је портпарол.

Израелски извор рекао је за The Times of Israel да се САД и Израел углавном слажу око стратешких изазова на Блиском истоку након разговора између премијера Бењамина Нетањахуа и америчког председника Бајдена. Позив, фокусиран на одговор Израела Ирану, уследио је после ракетног напада Техерана 1. октобра, а планирани су даљи разговори.

У Гази, израелски ваздушни напад погодио је школу, убивши најмање 28 људи, наводи Црвени полумесец. Израелска војска је навела да су њихова мета “терористи” који су деловали из зграде.

Потпредседница САД и председничка кандидаткиња демократа Камала Харис позвала је на деескалацију на Блиском истоку, пошто су тензије и даље високе усред израелских сукоба у Гази и Либану. “Морамо да постигнемо прекид ватре. Морамо да деескалирамо”, рекао је Харис у Лас Вегасу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *