ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИРА ЦИЉЕВЕ У ГАЗИ – КИНА ЗАБРИНУТА

У Кини су забринути због примене вештачке интелигенције од стране Израела у појасу Газе. Израел користи вештачку интелигенцију приликом одабира циљева. Укратко, војска има поверење у софтвер приликом одлучивања о животу и смрти. О томе је писао и Bloomberg.

Израел већ дуго користи систем вештачке интелигенције „Лаванда“ за идентификовање и напад на мете у појасу Газе, што доводи до великог броја жртава међу цивилним становништвом. Званично гласило ЦК Комунистичке партије Кине Народни дневник (人民日報 – Женмин Жибао) је писао о забринутости кинеских власти због смрти цивила у Гази.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ОДЛУЧУЈЕ О ЖИВОТУ И СМРТИ

Кинески експерт за међународна питања, Ниу Синчун, сматра да управљање компјутером из собе и убијање људи представља мањи психолошки и морални стрес, што ће постати велики изазов у будућим ратовима.

Са своје стране, Пекинг такође интегрише вештачку интелигенцију у савремене системе. Кина развија употребу ројевa дронова, стварање лутајућу муницију за нападе на америчке бродове.  

Платформа обрађује огромне количине података и да њени закључци користе за идентификовање мета удара. Bloomberg је писао да Израел за брзо планирање наредних напада користи један други систем вештачке интелигенције. Реч је о платформи “Fire Factory”, која заснива своје одлуке на подацима о већ одобреним војним ударима. Овај систем не само да може предложити мету, већ може израчунати потребну муницију и направити план напада. Израел употребу оправдава оперативношћу и прецизношћу.

Обе платформе контролишу оператори, који проверавају и одобравају мете које предлаже ВИ. Међутим, употреба оваквих механизама још увек није регулисана ни израелским, ни међународним законима.

“Оно што је раније трајало сатима, сада траје минуте, а додатно се још неколико минута одваја за проверу од стране људи. С истим бројем људи сада можемо урадити много више,” рекао је пуковник који руководи одељењем за дигиталну трансформацију ЦАХАЛ-а.

Како наводи Bloomberg, израелска војска већ дуже време уводи ВИ у своје операције, а за добијање неопходних података користе се различити извори, укључујући снимке са дронова, камере за надзор и сателите.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *