КИРГ ТВРДИ: “20 ИЗРАЕЛСКИХ БОРБЕНИХ АВИОНА УНИШТЕНО У ИРАНСКОМ НАПАДУ”

Власти Исламске Републике Иран тврде да су њихови ракетни удари на Израел 1. октобра уништили 20 борбених авиона.

Ебрахим Џабари, саветник главнокомандујућег Корпуса исламске револуционарне гарде (КИРГ), тврди: „На основу добијених информација, вероватно је да је уништено око 20 израелских борбених авиона”. Међутим, нису пружени никакви докази који би то поткрепили.

Чак и ако је тачан број мањи, кључна ствар је да смо били у стању да нанесемо тешке ударце њиховим безбедносним, војним и економским центрима“, додао је он.

Операција, позната као True Promise II, била је одговор на убиство бившег генералног секретара Хезболаха Хасана Насралаха. Током напада испаљено је 200 пројектила.

Џабари је рекао: „Исламска Република је спремна да лансира стотине или чак хиљаде више пројектила на Израел“.

Међутим, The Times of Israel је раније известио да, иако је ракетни напад нанео штету у Израелу, укључујући и ваздушне базе, није погођен ниједан авион или критична инфраструктура, а израелско ваздухопловство је и даље у потпуности оперативно.

Као одговор на ирански напад, израелски министар одбране Јоав Галан упозорио је у среду да ће израелска одмазда бити “смртоносна” и “изненађујућа“.

Он је рекао да је ирански напад „агресиван, али непрецизан“, док ће одговор Израела бити „смртоносан, прецизан и изненађујући“.

Галант је такође нагласио да Иран неће разумети „шта му се догодило“ када Израел узврати ударац. „Видеће резултате“.

Упозорење је стигло док су Џо Бајден и Камала Харис разговарали са Бењамином Нетањахуом како би разговарали о плановима за одмазду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *